Huis kopen op Sicilie voor 1 euro

In het Siciliaanse dorp Salemi verkoopt de gemeente huizen in het verlaten, oude centrum voor het symbolische bedrag van 1 euro. Als tegenprestatie moeten de nieuwe eigenaren hun pand binnen 2 jaar opknappen.

Spookstad

Het centrum van Salemi lijkt nu nog op een spookstad. Oude, vervallen huizen en geen mens op straat. De jongeren zijn uit het dorp weggetrokken en wie is gebleven geeft de voorkeur aan een nieuwbouwwoning aan de rand van het dorp.

1 euro

Om het historisch centrum van de ondergang te redden geeft de gemeente de huizen binnenkort voor 1 euro weg. Als tegenprestatie moeten de nieuwe eigenaren hun pand binnen twee jaar restaureren met behoud van de originele stijl van de huizen.

Aardbeving

Salemi werd veertig jaar geleden door een aardbeving getroffen waarbij de woningen in kwestie ernstig werden beschadigd. De huizen zijn sindsdien nooit meer bewoond. Het gaat om circa duizend panden.

Amerikanen en Engelsen

Naast jongeren die op zoek zijn naar een betaalbare woning, trekt het project vooral buitenlanders en dan met name Amerikanen en Engelsen die dromen van een leven in Italie.

Nieuw leven

Naast de renovatie van het dorp, hoopt de gemeente het dorp nieuw leven in te blazen. De op te knappen woningen zorgen voor werkgelegenheid en de bekende binnen- en buitenlandse personages die op het initiatief afkomen moeten het sterallures geven.

Toscani

Het project is een initiatief van kunsthistoricus Vittorio Sgarbi. Het idee is van Benetton-fotograaf Oliviero Toscani.

Wijnbouw

Salemi ligt in de provincie Trapani op circa 30 kilometer van Marsala aan de westkust van Sicilie. Het dorp heeft ruim 11.000 inwoners en leeft van wijnbouw, productie van olijfolie en fruitteelt (citrusvruchten).

Meer informatie over dit project en de voortgang ervan is te vinden via de Italiaanse media.

Foto: F.j.

2 gedachten over “Huis kopen op Sicilie voor 1 euro

 • 20/05/2011 om 14:39
  Permalink

  hoe kan ik daar een huis kopen van 1 euro hoe krijg ik daar contact met iemand alvast bedankt mevr menckeberg

 • 27/11/2011 om 08:22
  Permalink

  Hoe kun je vanuit België ’t best in contact treden met die bestuursambtenaren van Salemi ? (gekende Siciliaanse bureaucratie in aanmerking genomen)
  Zijn in Salemi bestaande studies over de risicograad van nieuwe aardbevingen in te lezen voor aspirant-kopers?

Reacties zijn gesloten.