De sinaasappelgevechten van het Carnaval in Ivrea

Zien & doen, Piemonte, carnaval

Carnaval in Ivrea, PiemonteHoewel Venetie het meest populaire carnaval heeft onder toeristen, is onder Italianen het traditionele carnaval van Ivrea minstens zo beroemd. Het is het oudste carnaval van Italie en beroemd om zijn sinaasappelgevechten.  

De sinaasappelgevechten, de Arancere, zijn een eeuwenoude traditie van de sta Ivrea in de Noord-Italiaanse regio Piemonte. De traditie herdenkt het verhaal van Violetta, de mooie molenaarsdochter die op het punt staat te trouwen met Toniotto. In Ivrea geldt in die tijd het jus primae noctis, het recht van de landheer om het bed te delen met de bruiden van zijn boeren. Violetta verzet zich hiertegen, steekt de tiran dood en roept het volk op in opstand te komen tegen de adel.

Het volk, dat ook de hoge belastingen op het meel en op het huwelijk meer zat is, geeft gehoor aan Violetta. Zij jagen de markiezentroepen de stad uit door alles wat hen in handen komt van de balkons van hun huizen te gooien, waaronder vele sinaasappels. Tijdens de sinaasappelgevechten van het carnaval spelen de wagens de markiezentroepen na en de aranceri, de sinaasappelgooiers, het volk.

Het carnaval van Ivrea gaat van start met een historische optocht met de wagen met daarop Violetta, de molenaarsdochter die de tiran vermoordde. De gevechten vinden plaats op de 5 pleinen van de stad. De pleinen staan vol met honderden kisten sinaasappels (die te rijp zijn om nog verkocht te kunnen worden en tijdens de gevechten direct uit elkaar spatten).

De sinaasappelgevechten duren drie dagen van zondag tot en met dinsdag. Het carnaval wordt afgesloten met een optocht met begrafenismuziek, de prijsuitreiking voor de winnaars van de sinaasappelgevechten en het verbranden van de Scarlo, de rituele paal die het carnaval vertegenwoordigd.