Vinoterapia: ontspannen in een weldadig wijnbad

Hier kun je zelf een wijnbad uitproberen »

In Italie kun je je helemaal onderdompelen in de wijn. Steeds meer wijnboerderijen en wellness centers bieden vinoterapia: heerlijk ontspannen in een weldoend wijnbad.

Caterina Sforza schreef in de 15e eeuw in haar Ricettario della Bellezza (Schoonheidsrecepten) al over de kosmetische krachten van wijn. Maar vinoterapia is pas de laatste jaren echt tot ontwikkeling gekomen en in Italie en andere wijnlanden een ware trend aan het worden.

Antioxidanten

Wijn blijkt allerlei voordelige effecten te hebben op het lichaam. Het hoge gehalte aan antioxidanten in wijn kan bijvoorbeeld helpen tegen haaruitval, rimpels en verslapping van de huid en heeft ontsmettende en reinigende eigenschappen.

Lambrusco, Chianti, Sauvignon

De meest gebruikte wijnen in Italie zijn Lambrusco (rijk aan mineralen dat veroudering van de huid tegengaat), Sauvignon (kalmerende eigenschappen, zeer geschikt voor massages), Chianti (ontspannende eigenaschappen), Cabernet en Merlot (verwijderen dode huidcellen).

Wijntoerisme

De nieuwe trend valt samen met de toenemende interesse in wijntoerisme die de laatste jaren is waar te nemen. Vinoterapia is vooral populair in Piemonte, Toscane, Umbrie en andere belangrijke Italiaanse wijnstreken.