Italie per trein: de mooiste manier om Italie te verkennen

Eén van de beste manieren om Italie te ontdekken is per trein. Terwijl je ontspannen op je stoel zit zie je de mooiste landschappen aan je voorbij trekken en bij aankomst in de volgende stad sta je meestal direct midden in het centrum zonder te zoeken naar een parkeerplaats in het chaotische Italiaanse verkeer.

Italie per trein – Italie heeft een modern spoorwegennet en sinds enkele jaren rijden er tussen de belangrijkste steden hoge snelheidstreinen. Daarnaast is de trein in Italie minder prijzig dan in Nederland.  Maar de beste reden om Italie per trein te verkennen is zijn de wereldberoemde Italiaanse landschappen die vanuit je luie treinstoel aan je voorbij trekken.

Regionale Ventimiglia (foto: clicsouris)Treintickets kunnen op het station of online gekocht worden via de website van de Italiaanse spoorwegen trenitalia.it. De website is ook in het Engels beschikbaar. Voor langere afstanden is het aan te raden ook een plaats te reserveren en soms is dit verplicht. Dit kost een paar euro meer maar je loopt niet het risico uren op de gang te moeten staan en weet je zeker dat je met je medereizigers bij elkaar kan zitten.

Naast de staatsspoorwegen van Trenitalia rijden er in Italie ook nog enkele andere treinmaatschappijen zoals Italo en Ferrovie Nord. Trenitalia brengt reizigers in alle uithoeken van Italie terwijl de Ferrovie Nord alleen in Noord-Italie rijden en Italo alleen hoge snelheidslijnen heeft tussen enkele grote steden (Turijn, Milaan, Venetie, Padua, Reggio Emilia, Bologna, Florence, Rome, Napels en Salerno).

Trenitalia heeft verschillende soorten treinen die vrijwel elke plaats in Italie bereiken. Houd er wel rekening mee dat de treinen in Zuid-Italie over het algemeen langzamer zijn en enkele toeristische trekpleisters (zoals Matera) niet bereiken.

De frecciarosso is de hoge snelheidstrein die snelheden van 300 kilometer uur haalt en de steden Turijn, Milaan, Bologna, Rimini, Ancona, Florence, Rome en Napels met elkaar verbindt.

Italie per treinDe frecciargento kan eveneens hoge snelheden halen maar maakt ook gebruik van het traditionele spoorwegnet en doet er dus meestal toch langer over om van de ene naar de andere plaats te komen. Ook deze treinen verbinden de grotere steden met uitzondering van Milaan en Turijn maar inclusief Venetie en de zuidelijk regio’s Puglia en Calabrie.

De frecciabianca gebruikt het traditionele spoorwegennet en rijdt tussen grotere en minder grote steden in 14 van de 20 Italiaanse regio’s.

De Intercity rijdt tussen meer dan 200 grotere en kleinere steden in het hele land. Deze treinen zijn goedkoper dan bovengenoemde freccie.

De Regionale is een regionale trein die de kleinste treinstations van Italie aandoet. Dit is de langzaamste maar ook minst dure optie om Italie per trein te verkennen.

Foto’s: Jon Worth – clicsouris – Ruben Bos