Spookeiland te koop in de Lagune van Venetie

Sinds enkele dagen biedt Italie via een openbare online veiling het eilandje Poveglia in de Lagune van Venetie te koop aan. Een buitenkans als je niet bang bent voor geesten!

Heerlijk ontspannen op je eigen prive-eilandje in Italie, ’s avonds vaar je met je bootje naar Venetie om een hapje te eten en een wandeling door de stad te maken en met een prachtige aanblik op Venetie by night vaar je daarna weer terug naar je eigen eiland. Het lijkt zo mooi tot je in plaats van het kabbelen en glinsteren van de wateren van Venetie stemmen hoort en vreemde verschijningen ziet. Het eilandje staat namelijk bekend als één van die plaatsen op aarde waar het zou wemelen van de geesten. 

Het eiland nabij Venetie heeft een lange geschiedenis van dood en verderf. Dat begon al in de Romeinse tijd toen de doden van de pest naar het eiland werden gebracht om besmetting te voorkomen. Eeuwen later toen Venetie in de achttiende eeuw weer door de pest werd geplaagd diende het eiland hetzelfde doel. De lichamen van de doden werden naar het eiland gebracht en daar verbrand of begraven. Levende zieken werden ook naar het eiland gebracht en aan hun lot overgelaten om een langzame dood te sterven. Naar schatting werden er 160.000 dode en levende slachtoffers op het kleine eilandje gedumpt!

PovegliaHet eiland zou nog steeds bedekt zijn met een dikke lagen as en nog steeds varen vissersboten met een grote boog om het eiland heen om geen botten in hun netten te vangen.

In 1922 werd er op het eiland een gebouw neergezet voor psychiatrische patienten. Wat er precies op het eiland gebeurde is tot op heden een mysterie maar het verhaal is dat een arts zijn psychiatrische patienten naar het eiland bracht voor zijn wrede, medische experimenten. Hij was een enthousiast beoefenaar van de lobotomie met hamer en boor. Patienten die zich verzetten werden naar de klokkentoren gebracht waar ze werden gemarteld en gepijnigd tot ze zich aan de gestoorde dokter overgaven.

Na een tijd begon de arts echter geesten te zien die hem naar klokkentoren hebben geleid waar uiteindelijk vanaf sprong. Volgens de verpleegkundige die de sprong zag stierf de arts niet aan de val maar kwam er een witte mist uit de grond omhoog waarin de arts uiteindelijk is gestikt. Het gerucht gaat dat het lichaam van de arts in klokkentoren is ingemetseld en dat in stille nachten het luiden van de klok over de hele baai van Venetie te horen is.

In 1945 sloot de psychiatrische inrichting de deuren en sindsdien is het eiland onbewoond. In de jaren zestig kocht een rijke Venetiaanse familie het eiland en ging op het eiland wonen, maar keerde al na enkele maanden terug, geterroriseerd door de geesten van de pestslachtoffers. 

Het eiland is nu verboden terrein vanwege de slechte staat waarin de gebouwen verkeren maar de waaghalzen die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen keren steevast terug met verhalen over stemmen en over een onheilspellende sfeer.

Maar voor wie niet bijgelovig is en op zoek is naar een unieke plek in Italie helemaal voor zichzelf is dit een buitenkans!

Het Isola di Poveglia e Ottagono staat te koop via een openbare online veiling op http://demanio.astalegale.net/Public/Vendite/dettaglio.aspx?idv=25. Bieden kan tot 6 mei.