Sardinie: witte stranden en blauwe zee in Budoni

Budoni op Sardinie was de afgelopen jaren één van de meest geliefde vakantiebestemmingen. Budoni biedt 20 kilometer aan hagelwitte stranden en een heldere azuurblauwe zee en werd door TripAdvisor uitgeroepen tot de Italiaanse badplaats met het mooiste strand.

Budoni is klein maar levendig badplaatsje aan de gewilde oostkust van Sardinie tussen San Teodoro en het historische Posada. Budoni biedt schitterende groene pijnboombossen, mooie rotsformaties en 20 kilometer zandstrand.

TIP!

Appartement Budoni: Appartement met 2 slaapkamers en tuin op loopafstand van het strand en centrum in Budoni, vanaf 458 euro per week.

Het ‘echte’ Sardinie ontdekken

Het dorp heeft nog geen vierduizend inwoners. Buiten het hoogseizoen is het hier dus heerlijk rustig en ideaal voor wie het ‘echte’ Sardinie wil ontdekken. Budoni is omgeven door pijnboombossen en meertjes met zeldzame dieren, zoals de roze flamingo. Voor de kust van Budoni liggen enkele beschermde mariene natuurgebieden, waar onder meer dolfijnen leven. In het centrum van Budoni liggen verschillende restaurants, cafe’s en winkels en op 10 minuten rijden ligt de gezellige haven van Porto Ottiolu met restaurants en de mogelijkheid om boottochten te ondernemen.

Levendige badplaats

In de zomermaanden verandert het dorp in een levendige badplaats die zo’n zeventigduizend toeristen ontvangt die vooral komen voor het 20 kilometer lange witte zandstrand, de helderblauwe zee en de suggestieve mediterrane vergezichten. In de maanden juli en augustus zijn de straten van het dorp afgesloten voor verkeer en vindt er ‘s avonds een gezellige markt plaats met lokale Sardijnse producten en lekkernijen.

Millenniaoude geschiedenis

Naast prachtige stranden heeft Budoni een millenniaoude geschiedenis. Net buiten het dorp liggen de opgravingen van Augustus Populus (nu Agrustos). Van 1000 tot 1420 was Budoni onderdeel van de oude regio Gallura. Daarna viel het in handen van de zeevarende stad Pisa, op het Italiaanse vasteland in de regio Toscane. Op korte afstand ligt het middeleeuwse kasteel van Posada en de indrukwekkende prehistorische ‘nuraghe’.

Dorpsfeesten en evenementen

Het achterland van Budoni is heuvelachtig en dun bevolkt. ‘s Zomers worden er in de kleine dorpjes talrijke folkloristische manifestaties en dorpsfeesten gehouden en ook de rest van het jaar vinden er vele evenementen plaats waaronder het Feest van Sant’ Antonio Abete op 16 januari, Carnaval in februari-maart, de S’ Incontru processie op Paaszondag, het feest van San Giovanni Battisti met de heerlijke Sardijnse ‘origliette’ in juni en Ferragosto met straatfeesten en muziek op 15 augustus.

Olbia

De stad Olbia ligt op een half uur rijden. Hier komen ook de veerboten van het vaste land aan.

Hotspot 2009

De Amerikaanse reissite TripAdvisor noemde Budoni in 2009 de nummer 1 whotspot en omschrijft het als een ‘adembenemend mooie strandbestemming’.

Foto begin pagina: Giorgio Minguzzi