Cappuccino

Cappuccino is een typisch Italiaanse koffiedrank gemaakt van koffie en schuimende verse, volle melk. Volgens sommigen is de naam van de drank afkomstig van de religieuze orde van kapucijner monniken.

Volgens sommigen wijst de naam cappuccino, Italiaans voor een monnik van de religieuze orde van kapucijners, op het verhaal van de zeventiende eeuwse kapucijner monnik Marco d’Aviano.

Ottomanen

De monnik nam in 1683 deel aan de slag bij Wenen tegen de Ottomanen. Na de overwinning trof hij achtergelaten zakken koffie aan en daarmee zou hij de eerste cappuccino hebben gemaakt.

Monnikenkapsel

Volgens anderen slaat de naam op de witte melk met de donkere koffierand, wat doet denken aan het karakteristieke monnikenkapsel.

Koffie

Overigens is de koffie die voor het bereiden van de cappuccino wordt gebruikt gewone koffie die ook voor de espresso gebruikt. Soms wordt er wat cacao over de melk gestrooid.

Marocchino

Een Milanese variant op de cappuccino is de marocchino (Marokkaantje). De marocchino is een cappuccino maar dan in omgekeerde volgorde bereid en geserveerd in een klein glaasje.

Foto: MrTopf