Carneval in Venetie

Het wereldberoemde Carneval van Venetie vindt dit jaar plaats van 26 februari tot 8 maart met muziek, feesten en eeuwenoude gebruiken.

Brindiam

Het thema van het Venetiaanse carneval 2011 is ‘De negentiende eeuw – van Senso tot Sissi, de stad van de vrouwen’, een ode aan de vrouwen van Venetie. Het feest wordt geopend op 26 februari op het Piazzetta San Marco met een massale toost en proost onder de klanken van de Italiaanse opera ‘Brindiam’.

1000 jaar oude traditie

Het Carneval van Venetie is een bijna duizend jaar oude traditie. Al in 1094 vierde men het jaarlijkse feest. Tijdens de Venetiaanse Republiek werd het een officieel feest dat meerdere dagen duurde. Gedurende een korte periode per jaar mocht het volk zich helemaal uitleven om vervolgens de rest van het jaar weer netjes in het gareel van de Serenissima te lopen.

Maskers en kostuums

Venetie was (en is!) tijdens carneval een stad van muziek, dans en feest. De maskers en kostuums maakten de mensen onherkenbaar waardoor het onderscheid tussen de sociale klassen werd opgeheven en zelfs de aristocratie helemaal kon opgaan in ongelimiteerd feesten.

Programma

Het Carneval van Venetie kent een programma van events die vrijwel allemaal herinneren aan Venetiaanse tradities en historische gebeurtenissen.

Volo dell’Angelo

Op de eerste zondag om 12.00 uur ‘s middags vindt de traditonele de Volo dell’Angelo (Vlucht van de engel) plaats. Oorspronkelijk liep een koorddanser hoog boven het Piazza San Marco naar het balkon van het Palazzo Ducale (Dogenpaleis).

Duif

De traditie van de koorddanser werd ruim 250 jaar voortgezet maar na een tragisch ongeval in 1759 werd de koorddanser vervangen door een houten duif en later door een mechanische duif die confetti boven het plein uitstrooide. Sinds 2001 vliegt er weer een echte ‘engel’ van vlees en bloed  over het plein. Meestal bekende Italianen uit de sport- of filmwereld.

Feest van de Maria’s

Het Feest van de Maria’s – een historische optocht van 12 Venetiaanse schonen  door de stad en met gondels over het water – herinnert aan de 12 meisjes die de Doge tijdens de Venetiaanse Republiek jaarlijks ontving en sieraden en juwelen schonk voor het huwelijk. Verder is er het Bal van Casanova, het Bal van de Groothertog, een historische, nachtelijke tocht van boten over de Venetiaanse grachten en diverse concerten.

Vrouwendag

Het feest wordt op 8 maart – Internationale vrouwendag afgesloten met diverse events gewijd aan het ‘Festa delle Donne’.

Meer info en programma: www.carnevale.venezia.it

Foto: Pixabay