De Trevifontein en andere 1500 fonteinen van Rome

Rome telt zo’n 1500 fonteinen die al eeuwen zorgen voor de watertoevoer naar de Italiaanse hoofdstad maar ook wereldberoemde kiunstwerken zijn.

Trevifontein

De beroemdste van de Romeinse fonteinen is de Trevifontein. De fontein is het meesterwerk van Nicola Salvi, die de fontein begin achttiende eeuw in opdracht van Paus Clemente XII ontwierp.

Muntjes

De Trevifontein laat Oceano zien, die een wagen bestuurt in de vorm van een schelp die wordt voortgetrokken door zeepaarden en tritonen. Er zijn talloze legenden en volksverhalen aan de fontein verbonden. Zo zou een munt met de rug naar de fontein toe over de schouder in de fontein geworpen terugkeer naar Rome verzekeren. Er wordt jaarlijks een bedrag van een half miljoen euro in de fontein gegooid.

La Dolve Vita

De Trevifontein dankt zijn roem natuurlijk niet alleen aan zijn eigen indrukwekkende schoonheid maar ook aan de film La Dolce Vita van Fellini, waarin Anita Eckberg een bad neemt in de fontein.

Piazza Navona

Minstens zo mooi zijn de drie fonteinen van Piazza Navona: de Fontana del Moro (Fontein van de Moor) aan de zuidkant van het langwerpige plein, de Fontana dei Fiumi (Fontein van de Rivieren) in het midden en de Fontana del Nettuno (Fontein van Neptunus) aan de noordkant.

Bernini

De fonteinen op het Piazza Navona werden eind vijftiende eeuw ontworpen in opdracht van Paus Gregorius XIII ter gelegenheid van de restauratie van het Aquaduct Vergine. Een eeuw later werden de fonteinen gerenoveerd, onder meer met medewerking Gianlorenzo Bernini.

Schildpaddenfonteinen

De Schildpaddenfontein op het Piazza Mattei is een van de mooiste zestiende eeuwse fonteinen ontworpen door Giacomo della Porta. De vier bronzen schildpadden die de fontein zijn naam geven zijn verschillende malen verdwenen, maar altijd weer teruggevonden. Om die reden werden de schildpadden vervangen door kopien. De originelen zijn te zien in het Musei Capitolini.

Villa Borghese

Overigens is de fontein van Della Porta niet de enige in Rome met schildpadden in de hoofdrol. In het park van Villa Borghese is de Schildpaddenfontein te zien die Cesare Bazzini ontwierp ter gelegenheid van de Expo van 1911.

Pantheon

De Fontana del Pantheon op het Piazza della Rotonda voor het Pantheon is een van de meest geliefde fonteinen onder de Romeinen zelf. De inwoners van de stad komen hier graag samen om elkaar te ontmoeten, te kletsen en te wandelen. De marmeren fontein werd in 1575 ontworpen door Giacomo della Porta en Leonardo Sormani.

Piazza del Popolo

Op het Piazza del Popolo staat de fontein van de Godin Roma, ontworpen door Giuseppe Valadier en in 1823 door Giovanni Ceccarini gerealiseerd. De fontein heeft de vorm van een grote schelp met een beeldengroep met de godin Roma en twee figuren die de rivieren Tiber en Aniene voorstellen. Tussen deze twee figuren in bevindt zich het symbool van de stad Rome, de wolvin die de stichters van de stad, Remus en Romulus, zoogt.

Via Quattro Fontane

Mis dan ook de vier zestiende eeuwse fonteinen op iedere hoek van het kruispunt Via Quattro Fontane en Via XX Settembre niet.

Jaren twintig

Minder bekende fonteinen zijn de acht fonteinen die Mussolini in de jaren twintig van de vorige eeuw liet ontwerpen door Pietro Lombardi. De mooiste daarvan zijn te vinden op hetPiazza Venezia, in Via Margutta, Via degli Straderari, Via della Cisterna en bij de zuilengalerijen van de Sint-Pieter.

Foto: Pixabay