Een baan vind je via-via

In Italie wordt slechts een vierde van de vacatures in een krant of op een website gepubliceerd. De rest van de vacatures wordt via-via ingevuld. Snel veel mensen leren kennen is daarom belangrijk als je op zoek naar een baan in Italie.

Het is niet gemakkelijk een baan te vinden in Italie. Italie heeft een hoge werkloosheid die in Zuid-Italie soms oploopt tot 15 procent.

Contacten

Voor Italianen zelf liggen de banen dus al niet voor het oprapen. Wat het voor buitenlanders nog moeilijker maakt, is de cruciale rol die contacten vaak spelen bij het vinden van een baan, vooral voor hoger opgeleiden. Slechts een op de vier vacatures verschijnt in de media. De rest wordt via-via ingevuld.

Aanbeveling

Een aanbeveling door een bekende is in veel gevallen effectiever dan een imponerend curriculum vitae. Het biedt Italiaanse werkgevers meer garanties en voordelen dan het aannemen van een volledig onbekende. Steeds meer netwerkverenigingen spelen hierop in.

Binnenkomen

Overigens liggen de salarissen in Italie een stuk lager dan in Nederland en ook een langdurig arbeidscontract is niet vanzelfsprekend. Vaak accepteren werkzoekers dit in de hoop ergens binnen te komen om het vervolgens beter te krijgen.

Talenkennis

Nederlanders blijken in Italie vooral profijt te hebben van hun talenkennis. Maar weinig Italianen spreken Engels en Duits.