Najaar in het Aostadal met talloze wijnoogstfeesten

Het najaar in Valle d’Aosta in Noord-Italie staat in het teken van oogstfeesten en festivals. In vele dorpen vinden streekmarkten, straatfestivals en gastronomische events plaats. Het prachtige uitzicht op de bergen en dalen is een extra traktatie.

Eind september vindt het wijnfeest Coursa di Bosse in Chambave plaats. Tijdens het feest rennen koppels met een wijnvat door de straten van het dorp om zo snel mogelijk bij de finish aan te komen. Daarnaast is er natuurlijk dans en muziek en de beste lokale gerechten en wijnen die aan lange tafels worden genuttigd. Een specialiteit van het dorp is de seupa à la Vapelenentse met Fontina (kaas), savooikool en kaneel die vergezeld wordt van een rode wijn als de Torette.

Op de laatste dag in september wordt La Désarpa gevierd, een traditioneel feest waarbij de koeien vanuit de alpenweiden door de straten naar de veestallen teruglopen. Langs de route staan stalletjes waar kaas en andere zuivelproducten geproefd en gekocht kunnen worden.

Ook de wijnroute is een ideale manier om kennis te maken met de gastronomische en culturele rijkdommen van de Franstalige Noord-Italiaanse regio. Het Aostadal heeft de hoogstgelegen wijngaarden van Europa. De route komt langs wijnproducenten, wijnkelders en geselecteerde Bed & Breakfasts en agriturismi en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid te genieten van de rustieke bergomgeving.

Meer events & informatie: www.lovevda.it

Foto: cpakmoi