Matera, 155 grotkerken in sprookjesachtige straatjes

Matera in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata is een van de meest unieke steden van Italie met 155 grotkerken en honderden in de rotsen uitgehouwen huizen die de laatste jaren steeds vaker zijn omgetoverd tot de meest sfeervolle restaurantjes en kleine hotelletjes.

Matera is een wirwar van steegjes dwars door de tufstenen rotswanden van een 200 meter diepe kloof waarbij de straatjes tegelijkertijd te daken zijn van de huizen die een laag lager uit de rotsen zijn uitgehouwen. De stad heeft nog 155 grotkerken met prachtige fresco’s. ‘s Avonds wanneer de grotten verlicht zijn lijk je door een sprookje te lopen.

Armoede

De huizen zijn al sinds pre-historische tijden bewoond. Hoewel de grothuizen nu steeds meer toeristen trekken die op zoek zijn naar een bijzonder en authentiek stukje Italie, stonden de huizen lang symbool voor de bittere armoede die de inwoners van de stad ondergingen. In de grotten woonden grote families in kleine, onverwarmde ruimtes samen met hun vee. Tot in de jaren vijftig was de stad verstoken van elektriciteit, stromend water of riolering.

Nieuwe stad

Carlo Levi beschreef de erbarmelijke omstandigheden in zijn beroemde werk Christo si e’ fermato a Eboli uit 1945. De onthullingen zorgden ervoor dat de autoriteiten alle bewoners van de grotten verplaatsten naar de ‘nieuwe stad’ die bovenop de rotsen was gebouwd.

UNESCO

Sinds het begin van de jaren negentig trekt de stad steeds meer toeristen vooral nadat de Sassi van Matera in 1993 UNESCO Werelderfgoed werden. De verlaten grotten worden de laatste jaren steeds vaker omgetoverd tot de meest sfeervolle en suggestieve restaurants en kleine hotels en Bed & Breakfasts.

Sprookje

Vanaf het Piazza Vittorio kom je bij een uitzichtpunt met prachtig uitzicht op de Sassi. Vooral net na zonsondergang als de lichtjes in de grotten een voor een aangaan is het panorama onvergetelijk en niet moeilijk te begrijpen dat Mel Gibson juist deze unieke stad koos als decor voor zijn beroemde film The Passion of the Christ.

Foto: Pixabay