“Positano raakt je diep; het is een droomplek die niet echt lijkt”

Positano is een van de bijzonderste dorpen van Italie en veruit het beroemdste dorp aan de prachtige Amalfikust. Het dorp is gebouwd tegen de steile rotsen hoog boven zee vanwaar lange trappen naar een prachtige baai aan een helderblauwe zee leiden.

Positano ligt aan de Middellandse Zee aan van een de mooiste kusten ter wereld. Het biedt adembenemende uitzichten op een azuurblauwe zee en in het juiste seizoen ruikt het heerlijk naar de bloesem van de citroenplanten die dan de hele Amalfikust domineert.

Droomplek

Positano weet al eeuwen vele schrijvers, regisseurs en artiesten te inspireren. “Positano raakt je diep; het is een droomplek die niet echt lijkt als je er bent en pas echt wordt als je weer weg bent gegaan,” schreef John Steinbeck in zijn boek Positano (1953). Ook beschreef hij het stadje met zijn vele trappen ‘soms zo steil als ladders’ en de ‘kleine baai met ongelooflijk blauw en groen water’.

Poseidon

Volgens de legende werd Positano gesticht door Poseidon, de Griekse god van de zee. Hij wilde daarmee zijn liefde voor de nimf Pasitea tonen. Historisch gezien waren het de Grieken en Feniciers die er de eerste kleine nederzetting bouwden tijdens hun reizen over zee naar het westen.

Romeinse villa

In de Romeinse tijd was het dorp al een geliefde vakantiebestemming. Onder de kerk van Santa Maria Assunta en de omliggende tuinen nabij het strand liggen resten van een grote Romeinse villa.

Amalfi

Na de val van het Romeinse Rijk maakte Positano deel uit van de zeerepubliek Amalfi en beleefde het een belangrijke bloeiperiode. Aan de bloeiperiode kwam een einde toen het dorp werd veroverd door de Noormannen en later de Spanjaarden. De uitkijktorens in het dorp stammen uit deze tijd toen het dorp veelvuldig ten prooi viel aan piraten vanaf zee.

Handel

In de 17e eeuw begon Positano door de handel met het Midden-Oosten aan nieuwe periode van voorspoed en bloei. Veel van de huizen, villa’s en kerken die nog in het dorp te zien zijn stammen uit deze periode.

Paradijs

Positano verwierf al vroeg in de 20e eeuw faam als klein paradijs door de schilders, schrijvers, musici, regisseurs en intellectuelen die het dorp bezochten en diep onder de indruk waren van de schitterende uitzichten op zee en van de kust, de fascinerende verticale bouw, de eenvoudige maar onevenaardbare lokale keuken in de eetlokalen, de romantische stranden, de vissers en de boottochtjes langs de Amalfikust met zijn vele grotten en kleine baaitjes.

Eerste hotels

Het was dan ook in deze tijd dat huizen werden omgebouwd tot de eerste hotelletjes, eetlokalen tot restaurants en vissersboten tot toeristische boten voor excursies langs de mooie kust.

Klimaat

Positano heeft een ideaal klimaat met ene gemiddelde temperatuur van +10,7 graden in de koudste maand februari en 26,8 graden in de heetste maand augusts.

Amalfikust

De Amalfikust is een van de mooiste en bijzonderste streken van Italie met grotten en kleine, romantische baaitjes en bijzondere tegen de steile rotsen aangebouwde dorpen.

Accommodatietips »

Eén gedachte over ““Positano raakt je diep; het is een droomplek die niet echt lijkt”

Reacties zijn gesloten.