Parma, stad van de Renaissance, gezellige terrasjes en Verdi

Parma is dé Renaissance-stad van Noord-Italie. Maar Parma is ook de stad van Verdi en van gezellige terrasjes.

Het absolute hoogtepunt van de Parmezaanse Renaissance is de kathedraal. De koepel van de kathedraal, die de Maria-Hemelvaart laat zien, is het meesterwerk van Correggio dat een belangrijke plaats inneemt in de Italiaanse kunstgeschiedenis. Het middenschip is beschilderd met fresco’s van Gambaro en laat gebeurtenissen uit het Oude en het Nieuwe Testament zien.

Doopkapel

De kathedraal ligt aan een van de mooiste pleinen van Noord-Italie, naast de laat-middeleeuwse doopkapel van roze marmer en tegenover het Bisschoppelijk Paleis.

Kleurrijke, smalle straatjes

Kleurrijke, smalle straatjes verbinden het plein met andere delen van de stad: het Piazza Garibaldi uit de vroege Renaissance, het Piazza della Pace met zijn Verdi-monument en het Parco Ducale aan de andere van de Po.

Teatro Farnese

De kathedraal van Parma ligt op enkele honderden meter afstand van het Teatro Farnese, een van de mooiste theaters uit de Renaissance. Het werd ter gelegenheid van het huwelijk tussen Odoardo Farnese en Margherita De Medici ingewijd met muziek van Claudio Monteverdi, ‘vader van de moderne opera’.

Galleria Nazionale

Het theater bevindt zich in het enorme, maar nooit voltooide zestiende eeuwse paleis van de hertogen Farnese, het Palazzo della Pilotta. Tegenwoordig herbergt het paleis ook de Galleria Nazionale met werken van onder meer Parmigianino, Correggio, Leonardo Da Vinci, Michelangelo Anselmi en Giulio Romano.

Correggio

Een groot deel van de collectie is afkomstig van de hertogen Farnese. Zij regeerden bijna drie eeuwen lang over Parma en waren grote kunstliefhebbers. Talloze paleizen, kerken en kloosters in en om Parma werden door Correggio en Parmigianino van fresco’s voorzien.

Verdi

Een andere kunstvorm die in Parma zijn hoogtepunt bereikte is de opera. Verdi werd in de provincie Parma geboren en bleef er zijn hele leven wonen. Ieder jaar in oktober vormt Parma het decor voor het Verdi-festival. Een must voor iedereen die van opera houdt of Parma beter wil leren kennen. Want nergens in Italie is de passie voor opera zo groot en het decor zo schitterend als in de gezellige kunststad Parma.

Foto: Fiore