Het Gardameer van James Bond

De Bond-film Quantum of Solace werd deels opgenomen aan het Gardameer. In de film zijn onder meer de dorpen Gargnano, Campione, Tremosine, Limone, Riva del Garda, Torbole en Malcesine te zien.

Bloedstollende achtervolging

In de film zijn de dorpen Gargnano, Campione, Tremosine, Limone, Riva del Garda, Torbole en Malcesine te zien tijdens een bloedstollende achtervolging in de mythische Aston Martin.

Spectaculair

Een leuke aanleiding voor een tochtje in de bandensporen van James Bond langs spectaculaire panorama’s, smalle slingerwegen, gezellige restaurantjes en mediterrane begroeiing aan de oevers van het Gardameer.

Tremosine

De tocht begint op de hoogvlakte van Tremosine, dat Winston Churchill ooit omschreef als het ‘Achtste Wereldwonder’. Tremosine bestaat uit verschillende gehuchten die op een hoogte van 400 tot 600 meter liggen. Het uitzicht op het Gardameer is adembenemend.

Limone sul Garda

Van Tremosine leidt een afdaling naar Campione en vervolgens naar Limone sul Garda. Limone is het dorp van de citroenen en historische ‘limonaie’, ommuurde citroenentuinen die ‘s winters werden overdekt om de planten te beschermen tegen de kou.

Riva del Garda

Riva del Garda is het volgende dorp en een van de grotere plaatsen aan het Gardameer. Het heeft een gezellig, oud centrum. Het dorp was een geliefde verblijfsplaats van onder meer Kafka, Freud en Thomas Mann. Het restaurant Al Volt kun je een menu ‘Bond Style’ eten.

Torbole

Even verderop ligt Torbole. Het dorp dat zijn naam dankt aan de altijd waaiende wind – Torbole is afgeleid van ‘turbine’ – is tegenwoordig populair onder surfers. In de achttiende eeuw was het dorp vooral geliefd onder schilders en schrijvers, onder wie Goethe, vanwege het uitzicht op het Gardameer.

Malcesine

Bonds tocht eindigt in Malcesine, dat zich uitstrekt van de oever van het Gardameer tot op de berg Monte Baldo die een hoogte bereikt van ruim 2200 meter. Gustav Klimt maakte in 1913 een schilderij van het dorp.

Aston Martin

Overigens belandde de peperdure, zwarte Aston Martin van 007 tijdens de opnamen na een val van 30 meter in het Gardameer. Geen stunt, maar een ongelukje!

Foto: Pixabay