Castelli Romani

Castelli Romani is een verzamelnaam voor een aantal dorpen en stadjes in een schitterend golvend vulkaangebied even ten zuiden van de stad Rome in de regio Lazio.

Vulkaangebied

Castelli Romani is een vulkanisch gebied van heuvels en meren dat is ontstaan door het instorten van de vulkaanmond van de Vulcano Laziale en verschillende kleinere vulkanen tijdens de prehistorie.

Kastelen

De naam van de streek stamt uit de veertiende eeuw toen inwoners van Rome de stad ontvluchtten vanwege de moeilijke economische omstandigheden en verwijst naar de kastelen van adellijke families die in de heuvels verspreid lagen.

Patricierswoningen

Van de oorspronkelijke Middeleeuwse kastelen zijn nog enkele exemplaren en resten te zien. Andere zijn sinds de vijftiende eeuw omgebouwd tot patricierswoningen zoals het Palazzo Savelli in Rocca Priora, Palazzo Pontificio in Castel Gandolfo en Castelluccia in Marino.

Fonteinen en Romeinse villa’s

Daarnaast staat Castelli Romani bekend om de talrijke, sierlijke zeventiende eeuwse fonteinen en de talloze overblijfselen uit de Romeinse tijd waaronder villa’s, thermen, wegen en catacomben.

Evenementen

Vooral tijdens de zomermaanden vinden er vele evenementen en dorpsfeesten plaats in de dorpen van Castelli Romani. Aanraders zijn L’Infiorata (bloementapijten) in Genzano di Roma en de diverse wijnoogstfeesten.

Dorpen

Castelli Romani is een verzamelnaam voor de dorpen Albano Laziale, Ariccia, Castel Gandolfo (het zomerverblijf van de Paus), Colonna, Frascati, Genzano di Roma, Grottaferrata, Lanuvio, Marino, Monte Compatri, Monte Porzio Catone, Nemi, Rocca di Papa, Rocca Priori, Lariano en Velletri.

Foto: Pixabay