Est! Est!! Est!!! di Montefiascone

Est! Est! Est!!! di Montefiascone is een Italiaanse witte wijn uit de regio Lazio. De wijn is ook bekend om de legende die aan de naam verbonden is.

In 1111 was een keizerlijk gevolg vanuit het Duitse Rijk onderweg naar Rome voor de kroning van Hendrik V tot Keizer van het Heilige Roomse Rijk. In het gevolg bevond zich bisschop en wijnliefhebber Johannes Defuk.

Est!

De bisschop stuurde zijn schenker Martin vooruit om in de herbergen onderweg de wijn te proeven. Als de knecht een goede wijn vond, zou hij ‘est’ – hier is het – op de deur van de herberg schrijven.

Meer van Bolsena

Toen Martin in Montefiascone, aan het Meer van Bolsena (honderd kilometer ten noorden van Rome) aankwam en de uitzonderlijk goede wijn uit het dorp proefde, maakte hij dit zijn meester duidelijk door de boodschap drie keer te herhalen: Est! est!! Est!!!

Overdaad

Bisschop Defuk bleef drie dagen in Montefiascone en keerde er na zijn missie in Rome voorgoed terug. Hij overleed er volgens de legende aan een overdaad aan zijn geliefde wijn.

Grafsteen

Hij werd begraven in de kerk van San Flaviano in Montefiascone, waar zijn grafsteen nog steeds te zien is. Op zijn steen is te lezen: ‘Hier overleed mijn meester Johannes Defuk aan een overdaad aan EST!’.

Traditie

De bisschop liet Montefiascone zijn hele vermogen na op voorwaarde dat er ieder jaar op zijn sterfdag een fles wijn op zijn graf werd leeggeschonken. Dit was enkele eeuwen lang inderdaad een traditie in het dorp.

 

Wijnfeest

Ieder jaar in augustus vindt er in Montefiascone een wijnfeest plaats met onder meer een historische stoet met tweehonderd figuranten in middeleeuws kostuum die de legende naspelen.

Kwaliteitswijn

Est! Est!! Est!!! di Montefiascone is een kwaliteitswijn met het Europese kwaliteitskeurmerk D.O.C. (Denominazione di Origine Controllato), gemaakt van de druivensoorten Malvasia Bianca, Trebbiano Giallo en Trebbiano Toscano.

Foto: Pixabay