Rome: Monte Testaccio is een onbekend maar uniek monument

In de sfeervolle wijk Testaccio in het centrum van Rome liggen de scherven van oude Romeinse kruiken letterlijk voor het oprapen.

Midden in de sfeervolle wijk Testaccio ligt een 49 meter hoge heuvel met een omtrek van een kilometer, een soort achtste heuvel van Rome. In het oude Rome lag hier een stortplaats waar terracotta kruiken waarin olijfolie werd vervoerd werden kapotgeslagen en opgestapeld.

In eerste instantie loop je loopt er nietsvermoedend langs, afgeleid door de barretjes en restaurantjes die om de heuvel heen liggen. De wijk Testaccio is namelijk veruit de meest levendige wijk van Rome. Maar de heuvel is een vreemde verschijning en op sommige plaatsen zie stapels en stapels terracotta scherven liggen. Het is moeilijk niet nieuwsgierig te worden naar deze schervenberg.

De heuvel, de Monte Testaccio of Monte dei Cocci, ligt aan de Tiber. In het oude Romeinse Rijk lag precies hier de Porticus Aemilia lag, de binnenhaven van Rome. Hier werden vanuit de zeehaven Ostia in de loop van de eeuwen miljoenen kruiken met zo’n 225 miljoen liter olijfolie aangevoerd. Op elke kruik stond een stempel of inscriptie met wat er in zat, waar het vandaan kwam, hoeveel het woog en hoeveel invoerrechten er waren betaald.

Romeinse havenarbeiders goten de olie over in grote vazen en sloegen deze op. De kruiken waarin de olie was aangevoerd konden maar eenmaal worden gebruikt door het snelle bederf in de poreuze terracotta kruiken. Een rijksdecreet bepaalde daarom dat de gebruikte oliekruiken in stukken moesten worden geslagen en op een grote hoop worden gegooid.

De Monte Testaccio is een uniek monument en een van de minder bekende toeristische bezienswaardigheden van Rome. De wijk Testaccio is nu een van meer moderne wijk aan de rand van het centrum. De wijk is te bereiken met de bus of metro vanuit het centrum, Colosseum en Trastevere.

Foto:  Alex Jmax (CC)