De leukste kerstmarkten en sfeervolste kerstevents in Italie

Van eind november tot begin januari zijn er in heel Italie vele sfeervolle kerstmarkten en andere kerstevents te vinden, zowel in de grotere steden als in de kleine, middeleeuwse dorpen.

Eind november gaan in Italie de kerstmarkten van start. De kerstmarkt van Bolzano staat bekend staan om de mooiste, grootste en sfeervolste kerstmarkt van Italie, maar op de meest suggestieve plaatsen in heel Italie vinden tot eind december of begin januari kerstmarkten en -festiviteiten plaats.

Levico Terme

Een van de meest sfeervolle kerstmarkten van Noord-Italie vindt plaats in Levico Terme in de provincie Trento. De markt vindt plaats tussen de eeuwenoude bomen van het sierlijke en ‘s winters besneeuwde Habsburgse Park (Levico Terme was de favoriete winterbestemming van de Habsburgse adel).

Op de sfeervolle markt kun je terecht voor onder meer gastronomische streekproducten van honing en paddenstoelen tot grappa, voor ambachtelijke en artistieke kerstdecoratie en kerstgeschenken en scheerwollen kleding.

Verder zorgen kerstkoren en muziekbands voor extra sfeer, zijn er vuurspektakels, brengt in het weekend de kerstman een bezoek aan het park en is er voor de kinderen een kinderboerderij en een treintje.

Greccio

Greccio – op de top van een heuvel tussen Assisi en Rome – herbergde in 1223 de allereerste kerststal in de geschiedenis, georganiseerd door San Francesco zelf. Ieder jaar rond kerst vindt in het suggestieve middeleeuwse dorp een ‘rievocazione storica’ plaats, een optocht en toneelspel in middeleeuws kostuum dat de gebeurtenis naspeelt.

Napels

In Napels is dé stad van de kerststal. Al in de zestiende eeuw liet de adel kerststallen maken door Napolitaanse ambachtslieden. De Via San Giorgio Armeno is de straat van de kerststalmakers. De stallen staan in december in de straten van Napels tentoongesteld. Overigens zowel klassieke stallen als versies met Italiaanse beroemdheden.

Het is traditie de kerststal vanaf 8 december (dag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria) neer te zetten, maar zonder het kindje Jezus. Die wordt pas op kerstnacht (24 december) in zijn kribbe gelegd.

Urbino

Ook Urbino in Le Marche is van begin december tot begin januari decor voor Le vie dei Presepi. In de straten en op de pleinen van de stad zijn dan honderden ambachtelijke en artistieke kerststallen te zien. Ook zijn concerten met klassieke muziek, kerstmuziek en religieuze muziek gepland.

In Midden-Italie hebben vele dorpen een eigen kerstmarkt. Deze is meestal niet dagelijks, maar de zondagen in december of slechts één weekend. Tegen de pittoreske achtergrond van middeleeuwse dorpen in de Toscaanse heuvels hebben deze markten, vaak aangevuld met acteurs in middeleeuws kostuum en de geur van geroosterde kastanjes, een heel eigen sfeer.

Marradi

In kastanjedorp Marradi, Toscane, vindt in december iedere zondag een kerstmarkt plaats met kerstartikelen, streekproducten, geroosterde kastanjes en traditionele polenta. Op zondag rijdt er vanuit Florence een stoomtrein naar het dorp.

Venetie

In Venetie vindt ieder jaar een kerstmarkt plaats op het Campo Santo Stefano. Naast de gebruikelijk kerstartikelen vind je hier unieke, ambachtelijke kerstdecoratie van het beroemde Venetiaanse glas van het eilandje Murano.

Foto: www.smg.bz.it /Alto Adige Marketing /Alex Filz

Eén gedachte over “De leukste kerstmarkten en sfeervolste kerstevents in Italie

Reacties zijn gesloten.