Bergamo, de mooiste stad van Lombardije

Bergamo is een van de mooiste steden van Noord-Italie. De oude stad ligt boven op een heuvel en wordt omringd door 15e eeuwse Venetiaanse stadsmuren. Het is een sfeervol, middeleeuws centrum met restaurants, winkeltjes, bars en terrasjes.

Veel mensen kennen Bergamo alleen om zijn vliegveld Orio al Serio, maar Bergamo is een van de mooiste steden van Lombardije. De Città Alta, de Hoge Stad, het middeleeuwse centrum van de stad, ligt op de top van heuvel. Je ziet de stad vanaf de A4 Milaan-Venetie liggen.

Sfeervol centrum

De is Città Alta is sinds de 15e eeuw nauwelijks nog veranderd.  Het is een sfeervol oude centrum met vele kleine restaurantjes, barretjes, ambachtswinkeltjes, gelatie, gezellige terrasjes en banketbakkers met de beroemde polenta e osei, een taart met gele suiker en chocoladevogeltjes.

Venetiaanse Republiek

Bergamo maakte bijna 400 jaar deel uit van de Venetiaanse Republiek. De Venetiaanse leeuw van San Marco is nog overal terug te zien en ook de stadsmuren zijn gebouwd door de Venetianen. Deze muren zijn nog vrijwel volledig in tact.

Piazza Vecchia

Het middelpunt van de Città Alta is het mooie Piazza Vecchia. Daar omheen liggen middeleeuwse huizen, smalle steegjes, eeuwenoude torens en Renaissance-gebouwen. Een van de mooiste gebouwen is het 12e eeuwse Palazzo della Ragione, het oudste nog bestaande stadhuis van Noord-Italie. Daarnaast is ook de gotische Basiliek van Santa Maria Maggiore een schitterend 12e eeuws overblijfsel.

Herman Hesse

Tegen de flank van de heuvel waarop de stad is gebouwd ligt Palazzo Terzi dat adembenemend uitzicht biedt over de omliggende vlakte. Herman Hesse noemde dit in 1913 het “mooiste plekje van Italie”.

Adembenemend uitzicht

Wat zeker niet op het programma mag ontbreken is de een wandeling of ritje met de kabeltram naar iets hoger gelegen Colle di San Vigilio vanwaar het uitzicht op de omgeving adembenemend is. Op heldere dagen kun je er Milaan en Brescia zien liggen.

Città Bassa

De stad ontwikkelde zich vanaf de 16e eeuw buiten de stadmuren tegen de flanken van de heuvel en steeds lager tot het moderne centrum, de Città Bassa, de Lage Stad, zich uiteindelijke uitstrekte over de vlakte aan de voet van Città Alta.

Italiaanse meesters

Voor kunstliefhebbers is de Accademia Carrara, gelegen in de Città Bassa, een must. Het museum herbergt ruim 1800 werken van Italiaanse meesters uit de 15e tot 19e eeuw waaronder Botticelli, Raffaelo, Bellini, Mantegna en Canaletti.

Donizetti

Een ander bolwerk van Italiaanse kunst in de Città Bassa is het Teatro Donizetti, een befaamd operahuis met mooie fresco’s uit het begin van de 18e eeuw en vernoemd naar een van Italie’s beroemdste operacomponisten Gaetano Donizetti die werd geboren in Bergamo.

Bereikbaarheid

Bergamo ligt op drie kwartier rijden van Milaan en het Gardameer en een half uur van het Iseomeer. De Città Alta is te bereiken via een kabeltram of te voet. Met de auto is ook mogelijk op weekdagen buiten de vakantieperiodes.