Het monster van het Lago Gerundo in Noord-Italie

In de kerk van Ponte Nossa hangt een enorme krokodil aan het plafond. Volgens sommige gaat het om het monster van het Lago Gerundo.

Het Gerundomeer zou in deze tijd een populair vakantiegebied zijn geweest. Het was het grootste meer van Italie, dat van Milaan tot Brescia en van Crema tot Bergamo reikte. Maar het meer verdween rond het jaar 1000.

Draak

Wat overblijft zijn talloze legendes over de draak Tarantasio, het monster van het Lago Gerundo, die de oevers van het meer onveilig maakte.

Legende

Ieder dorp dat ooit aan de oever van het meer lag heeft zijn eigen legende over hoe het gevreesde beest aan zijn einde kwam. In Lodi vertelt de overlevering hoe het monster op 1 januari 1300 na drie dagen van heilige processies dood ging en hoe het meer daarna in een nacht verdween.

Milaan

In Milaan vertelt de legende over een onbekende, maar gevreesde ridder die een einde maakte aan het leven van het beest. Deze ridder Uberto stichtte later het geslacht Visconti, dat twee eeuwen lang over Milaan en omgeving heerste.

Alfa Romeo

Het bekende wapen van de Visconti (onder meer terug te zien in het logo van Alfa Romeo), waarin een slangachtige draak te zien is die een kind verorbert, herinnert aan de heldhaftige daad van Uberto.

Krokodil

Het monster van het Lago Gerundo was waarschijnlijk een verdwaalde krokodil. Krokodillen waren in de Middeleeuwen onbekende dieren in Noord-Italie.

Ogen en ribben

De Santa Maria Annunziata in Ponte Nossa is niet de enige kerk in Noord-Italie met krokodillen aan het plafond. En naast krokodillen zijn er kerken met andere bewijsstukken van het verslagen monster, waaronder een groot oog en verschillende meterslange ribben, die waarschijnlijk afkomstig zijn van prehistorische walvissen die aan de oppervlakte kwamen toen het Lago Gerundo opgedroogde.