Isola Bella, het Mooie Eiland in het Lago Maggiore

Smalle, steile trapstraatjes leiden van het ene naar het andere gezellige restaurantje en naar het de tuinen van het Paleis van Borromeo.

Isola Bella is, zoals de naam al aangeeft, het mooiste eiland van de Borromeische eilanden, die enkele honderden meters voor de oever van Stresa aan het Lago Maggiore liggen. Het is een komen en gaan van boten tussen de eilandjes, die allemaal te bezoeken zijn.

Vissersdorp

Het eiland is ongeveer 320 meter lang en 180 meter breed. Tot de zeventiende eeuw was Isola Bella een rotsachtig eilandje met een heel klein vissersdorpje erop. In 1632 begon Carlo III Borromeo, die over het hertogdom Milaan heerste, aan de noordkant van het eilandje aan de bouw van een paleis voor zijn vrouw Isabella d’Adda.

Paleis

Het paleis is nu een toeristische trekpleister. Verschillende salons, kamers, de grotten en de tuin staan open voor het publiek. In het paleis zijn wandkleden en andere kunstwerken te zien, onder meer van Giordano. In de grotten, die zijn bedekt met schelpen zijn prehistorische resten te zien.

Historische figuren

Het Palazzo Borromeo huisvestte heel wat bekende historische figuren, onder wie Napoleon Bonaparte. In 1935 vond er de Conferentie van Stresa plaats, waarbij Mussolini, Laval en MacDonald aanwezig waren.

Winkeltjes, restaurantjes en barretjes

Maar ook als je weinig tijd hebt voor een bezoek aan het paleis, is Isola Bella de moeite waard. In een uur loop je het eilandje rond, er zijn talloze souvenirwinkeltjes, restaurantjes en barretjes te vinden. En het uitzicht over het Lago Maggiore, de andere Borromeische eilandjes en de Alpen in de verte is prachtig.

Boot

Als je Stresa (Piemonte) binnenrijdt wordt je direct aangesproken door eigenaren van kleine bootjes die je allemaal graag naar de eilandjes toe varen. Isola Bella is in ongeveer tien minuten te bereiken.