Renaissance-stadje Soncino in Lombardije

Soncino is een van mooiste Renaissance-stadjes van Lombardije met een imposante rocca, een prachtige kerk met betoverende lichtinval en leuke straatjes en pleintjes. Het stadje vormde het decor voor verschillende films en is een leuke dagtocht vanaf het Gardameer of Iseomeer.

Als je door de smalle straatjes van Soncino loopt, heb je af en toe even het idee een ander tijdperk te zijn binnengestapt. De eenvoudige middeleeuwse huizen en rijk gedecoreerde Renaissance-kerken, de bogen en watermolens geven het stadje een soms betoverende sfeer.

Als je er toevallig op woensdagochtend bent let dan ook het luiden van de kerkklok. Deze luidt al meer dan zeven eeuwen iedere woensdagochtend ter herinnering aan de bloedlustige Ezzolino, die eind veertiende eeuw over Soncino heerste en door Dante werd beschreven als “Ezzolino III da Romano, genoemd de ‘Zoon van de Duivel'”. Volgens de legende ligt hij begraven in de schaduw van de klokkentoren van de Pieve van Soncino.

SoncinoHet stadje was in de tijd dat de Sforza over een groot deel van Noord-Italie heersten (vijftiende en zestiende eeuw) het belangrijkste bastion tussen Milaan en Venetie aan de rivier de Oglio.

Uit deze tijd stamt de imposante rocca en de stadsmuren. Wie het fort heeft gezien zal het niet verbazen dat verschillende regisseurs deze plek kozen als decor voor hun films. De bekendste daarvan is Ladyhawk met Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer en Matthew Broderick. De rocca werd ontworpen door Bartolomeo Gadio, die ook bij de bouw van de Duomo en het Castello Sforzesco in Milaan betrokken was.

Iets buiten het dorp ligt de kerk Santa Maria delle Grazie. De kerk ziet er van buitenaf eenvoudig uit maar is een bezoek waard vooral op zonnige dagen. De enorme suggestieve deur leidt je binnen in het zestiende eeuwse interieur met prachtige fresco’s die op een zonnige dag bijna magisch aandoen door de bijzondere lichtinval in de kerk.

SoncinoVoor wie van geschiedenis houdt en kleine stadjes is er eigenlijk van alles te ontdekken in de straten van Soncino. Zo zijn er nog twee antieke watermolens te vinden die getuigen van de bloeiende industrie en de rol die het stadje ooit speelde in de regio.

In een ander straatje kom je in een middeleeuws pand het Casa dei Stampatori tegen, een klein museum over de familie Soncino die hier in de vijftiende eeuw een boekdrukkerij had. Het verhaal is dat zij in 1488 de eerste Hebreeuwse Bijbel ter wereld drukten. Leuk voor een kort cultureel bezoekje.

SoncinoBen je in juni in de buurt dan mag je het jaarlijks terugkerende middeleeuws festival zeker niet missen. De middeleeuwse kostuums en vele activiteiten die de middeleeuwse sfeer van het stadje compleet maken. En dat geldt zeker ook voor het Fantasy Festival in april dat een van de bekendere festivals van Noord-Italie aan het worden is.

Soncino is een klein stadje dat in een ochtend of middag kunt bezoeken. Je zult er niet veel toeristen tegenkomen. Die blijven veelal in de plaatsen dichter bij de meren. Als je er een dagtocht van maakt plak er dan zeker ook een bezoek aan Crema aan vast. Deze kleine stad ligt een op een kwartier afstand en heeft een prachtig plein dat is omzoomd door wandelgallerijen, vele winkeltjes en leuke terrasjes voor een apertivo.

Foto’s: Shadowgate, Martin Kraft (CC BY-SA 3.0)