De Toren van Pisa

Na 20 jaar restaureren is de Scheve Toren van Pisa op het Piazza dei Miracoli uit de steigers. De ruim 800 jaar oude toren is wereldberoemd om zijn schoonheid maar ook vanwege Galileo Galilei die er experimenteerde met de zwaartekracht.

De Scheve Toren van Pisa is 56 meter hoog en de bouw ervan heeft twee eeuwen in beslag genomen. De bouw begon in 1173. Al bij de bouw van de derde verdieping zakte het zachte kleiachtige terrein waarop de toren stond in en sindsdien helt de toren 4 graden over. Overigens staan alle gebouwen op het Piazza dei Miracoli enigszins scheef evenals het grootste deel van de gebouwen in de stad Pisa.

Klokkentoren

De Toren van Pisa is de klokkentoren van de kathedraal van Santa Maria Assunta. De zeven eeuwenoude klokken luiden iedere dag om 12.00 uur ‘s middags en voor het begin van de mis in de kathedraal.

Piazza dei Miracoli

Het Piazza dei Miracoli (het Plein der Wonderen) is een van de mooiste pleinen van Italie. Het staat sinds 1987 op werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de Toren van Pisa staat op het elfde eeuwse plein de kathedraal, de doopkapel en de het Campo Santo (begraafplaats). De eigenlijke naam is Piazza del Duomo (Domplein), maar het plein kreeg in de volksmond de naam Piazza dei Miracoli naar een boek van Gabriele d’Annunzio uit 1910.

Galileo Galilei

Galileo Galilei werd geboren in Pisa en voerde er in de zestiende eeuw zijn experimenten uit om de zwaartekracht te bestuderen. Naar verluid liet hij dingen van de toren vallen om de valeigenschappen te bestuderen.

Renovatie

Net voor Pasen kwam er een einde aan de renovatiewerken van de Toren van Pisa. De marmeren toren werd bevrijd van vuil, smog en graffiti en is weer schitterend wit. De toren werd de afgelopen jaren overeind gehouden door loodzware tegengewichten.

Foto: Pixabay