Gondelier in Venetie word je niet zomaar

Gondelier is een eeuwenoud en uniek beroep dat al sinds de elfde eeuw in Venetie wordt uitgeoefend. Gondelier word je dan ook niet zomaar. Je moet er abiliteitsproeven en theoretische examens voor doorstaan.

Het beroep van gondelier bestaat al sinds de elfde eeuw. Venetie is gebouwd op het water. De hoofdwegen waren en zijn nog steeds waterwegen. De hoofdingang van de oude Venetiaanse palazzi bevindt zich dan ook niet aan de straatkant maar aan de gracht.

Prive-gondelier

Tot de twintigste eeuw had iedere welgestelde Venetiaanse familie een eigen gondelier in dienst. Door het dagelijkse en directe contact met de familie nam hij een geprivilegieerde positie in onder het personeel.

Vrij beroep

Naast gondeliers in dienst van een familie waren er gondeliers die zorgden voor het openbaar vervoer. Dit was een vrij beroep dat overging van vader op zoon. Om het beroep uit te oefenen was een vergunning nodig van het stadsbestuur.

Bewijs van goed gedrag

Vaak werkten aspirant-gondeliers eerst tien tot vijftien jaar in dienst van een meester vooraleer zij zelf een vergunning bemachtigden. Daarvoor was naast kunde van het manoeuvreren en de kennis van het water, een bewijs van goed gedrag nodig.

Examens

Gondelier word je ook tegenwoordig niet zomaar. De gemeente schrijft twee keer per jaar een concorso uit, waarvoor verschillende theoretische en praktijkexamens moeten worden afgelegd. Het aantal deelnemers is altijd vele malen groter dan het aantal uit te loven vergunningen.

Vrouwelijke gondeliers

In 2003 nam voor het eerst een vrouw deel aan het concorso. Zij eindigde als 53e van 143 deelnemers, wat niet genoeg was voor een vergunning. Sindsdien nemen er vaker vrouwen deel. Vorig jaar waren het er drie.

Mannenvak

De deelname van vrouwen stuit op protesten en scheldpartijen van mannelijke collega’s. Zij wijzen erop dat het gondeliersvak al duizend jaar een mannenvak is en inden dat dat vooral zo moet blijven.

Hotel

Er werken wel (enkele en meestal buitenlandse) vrouwelijke gondeliers in dienst van hotels aan de Venetiaanse grachten. Prive-gondeliers die binnen officiele werktijden een gondel van een hotel besturen hebben geen vergunning nodig.