Zuid-Tirol, la dolce vita met een Oostenrijks tintje

De Italiaanse regio Alto Adige (Zuid-Tirol) grenst aan Oostenrijk en is overwegend Duitstalig. Zuid-Tirol verenigt het Italiaanse dolce vita met de Oostenrijkse ordentlichkeit.

De typisch Italiaans heuvels en vervallen boerderijen, cipressen en olijfgaarden zul je in Zuid-Tirol niet terugzien, maar Italie-liefhebbers die houden van een beetje orde in het leven, vinden in Zuid-Tirol het beste van twee werelden. Zuid-Tirol maakte tot 1918 deel uit van de Oostenrijkse provincie Tirol. Na de Eerste Wereldoorlog werd het door de geallieerden aan Italie geschonken als dank voor de geboden militaire steun.

Italianisering

De italianiseringspolitiek van het fascistische regime moest van Zuid-Tirol een echte Italiaanse provincie van maken. Er werden arbeiders uit andere delen van Italie naartoe gestuurd en de Duitse taal werd in de ban gedaan.
Maar zonder veel succes. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het Duits terug. Met uitzondering van de provinciehoofdstad Bozen/Bolzano spreekt zeventig procent van de Zuid-Tirolers nog steeds Duits en voelt zich nauwelijks Italiaan.

Mentaliteit

Misschien nog meer dan in de Duitse taal komt het Oostenrijkse verleden tot uiting in de mentaliteit. Als andere Italianen hun schouders ophalen, willen Zuid-Tirolers de zaken goed geregeld hebben.

Autonomie

In 1972 kreeg de provincie een aparte status van verregaande autonomie, de Autonome provincie Bolzano – Zuid-Tirol. Negentig procent van de belastingen komt terug en beheert de provincie zelf. Zaken als de infrastructuur, het openbaar vervoer en het onderwijs is in handen van de provincie. Veel van de problemen waar andere Italiaanse provincies mee kampen, bestaan hier niet. Zelfs de logge bureaucratie, waar Italie zo berucht om is, levert hier weinig problemen op.

Huis kopen

Een ander duidelijk verschil met de rest van Italie voor wie geinteresseerd is in het kopen van een woning, is het bestaan van het grondboek naast het kadaster. Het grondboek geeft informatie over de hele geschiedenis en vroegere eigenaren van onroerend goed en grondstukken. Er staat bijvoorbeeld in of er hypotheken op rusten of een recht van overpad.

Nauwelijks werkloosheid
Net als de huizenprijzen liggen ook de kosten voor het levensonderhoud in Zuid-Tirol hoger dan in andere delen van Italie. Daar staat tegenover dat de salarissen er ook gemiddeld hoger zijn en er nauwelijks werkloosheid is.

Beste van twee werelden

Zuid-Tirol is het beste van twee werelden. Italiaanse zon en de Italiaanse keuken gecombineerd met een goed georganiseerde samenleving. Het Italiaans dolce vita en de Duitse ordentlichkeit.

Foto: Pixabay