Vicenza: Palladio’s villa’s en Teatro Olimpico

Palladio was een van Italie’s belangrijkste architecten. Zijn villa’s, Teatro Olimpico en kathedraal zijn te bewonderen in en rond de Noord-Italiaanse stad Vicenza.

Toen graaf Trissino begin zestiende eeuw het atelier van de meesterarchitecten Giovanni da Porlezza en Girolamo Pittoni in Vicenza binnenliep, was hij meteen onder de indruk hun de nieuwe leerjongen, Andrea di Pietro della Gondola.

Trissino wierp zich op als de ‘manager’ van de jongen en presenteerde hem als Andrea Palladio naar de godin van de kunsten, Palladea Atena. Hij werd de belangrijkste architect van de zestiende eeuwse Venetiaanse Republiek, waar Vicenza toen toe behoorde.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende werken is het Teatro Olimpico in het centrum van Vicenza. Het theater wordt beschouwd als het eerste echte moderne theater. Het staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en doet nog steeds dienst als theater.

Teatro Olimpico Vicenza

Palladio’s villa’s en Teatro Olimpico hebben decor gestaan voor tientallen films. Zo werden in het Teatro Olimpico verschillende films over Casanova opgenomen, waaronder Casanova 70 met Marcello Mastroianni.

Eén gedachte over “Vicenza: Palladio’s villa’s en Teatro Olimpico

Reacties zijn gesloten.