Kerst in Napels: kerststallen, kerstmarkten en kerstkoren

Napels is van de sfeervolste steden van Italie tijdens de kerstdagen. De straten, kerken en pleinen van de stad zijn dan decor voor kerstmarkten en de wereldberoemde kerststallen die door de presepaio (kerststalmakers) in hun ateliers met de hand worden vervaardigd. Daarnaast zijn er kerstkoren, kerstconcerten en activiteiten voor kinderen.

In de straatjes van San Gregorio Armeno, San Biagio en Spaccanapoli vindt een sfeervolle kerstmarkt plaats met kerstobjecten, kerstgeschenken, kerstdecoratie en werkelijk alles voor de kerststal.

Kerststalmeesters

In en rond Via San Gregorio Armeno liggen ook de eeuwenoude kerststalateliers van Napels. Want Napels is dé stad van de kerststal. Het beroep van presepaio (kerststalmaker) is hier een ambacht dat al eeuwen overgaat van vader op zoon. Het is een van de grote trekpleisters en niet alleen met kerst.

Traditie

De kerststaltraditie van Napels is eeuwenoud en uitgegroeid tot een ware kunstvorm. De eerste Napolitaanse kerststal stamt uit 1025. Aanvankelijk was de kerststal alleen in kerken te vinden maar in de achttiende eeuw werd het ook een onmisbaar onderdeel van de kerstdecoratie in de huizen van de Napolitaanse adel.

Beroemdheden

De Napolitaanse kerststal is niet alleen een religieus symbool. Tussen de Bijbelse figuren staan beelden van bekende Italianen, politici, filmsterren en ook internationale beroemdheden.

Theater en kunst

Middelpunt van de kerstfestiviteiten is de zestiende eeuwse wijk Chiaia. Kerken en kerkjes zijn het decor voor kerstconcerten en kerstkoren. Theaters hebben kerstvoorstellingen op het programma staan en ook kunstgalerijen laten zich door het kerstthema inspireren.


Kinderen

De kerststallen in alle soorten en maten weten de meeste kinderen direct te bekoren. Maar er wordt ook van alles voor de kinderen georganiseerd. Van de kerstman die door de stad rijdt tot kerstfilms.

Cultuur, pizza en de Vesuvius

Natuurlijk heeft Napels nog veel meer te bieden dan alleen kerstsfeer. Het is een van de mooiste cultuursteden van Italie, de stad waar de pizza en spaghetti is uitgevonden, stad van de Vesuvius en stad aan een van de mooiste kustlijnen van het Middellandse Zeegebied.