Pompeii

Pompeii (nabij Napels) werd op in 79 n.Chr. bedolven onder de as en lava van de vulkaan Vesuvius. Het is na het Colosseum de meest bezochte bezienswaardigheid van Italie.

Vulkaanuitbasting

In het jaar 62 vond er in de streek rond de vulkaan een grote aardbeving plaats die achteraf gezien een voorbode bleek voor de desastreuze vulkaanuitbarsting. Pompeii was nog druk bezig met de wederopbouw van de aardbeving toen de Vesuvius het stadje op 24 augustus 79 in razendsnel tempo onder de as en stukken gestolde lava bedolf.

Koning van Napels

Pompeii en zijn tragische geschiedenis kwamen in 1748 aan het licht door opgravingen onder supervisie van Karel van Bourbon, koning van Napels. Door de as was de stad in uitstekende staat geconserveerd inclusief straten, villa’s, winkels, bars, termen, tempels, mozaieken, fresco’s en de afgietsels van de onder de as bedolven lichamen.

UNESCO

Pompeii behoort sinds 1997 tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het is een van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden ter wereld. In 2008 bezochten ruim 2,2 miljoen mensen Pompeii.

Herculaneum

Tegelijk met Pompeii werd ook het stadje Herculaneum onder de as bedolven. Hoewel Herculaneum veel minder bekend is, is de archeologische site van de plaats zeker de moeite waard als alternatief voor het massatoeristische Pompeii.

Trein

Pompeii ligt in de Zuid-Italiaanse regio Campanie op 25 km van Napels. De archeologische site uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt vrijwel voor de ingang van de site.