Italiaans ijs

Het Italiaanse schepijs is uitgevonden door de kok die in het midden van de zestiende eeuw de maaltijden bereidde voor het huwelijk van Catherina De Medici.

Catherina De Medici

Nog voor het begin van de jaartelling zouden Chinezen en Grieken al ijs hebben gegeten, maar het Italiaanse ijs zoals wij dat nu kennen werd uitgevonden door de kok die het eten bereidde voor het huwelijk van Catherina De Medici in het midden van de zestiende eeuw.

Visser

De eerste die ijs bereidde voor de verkoop was echter de Siciliaan Francesco Procopio de Coltelli. Het ijs was bereid met een ijsmachine die zijn opa, een visser, had uitgevonden.

Parijs

Hij opende in eind zeventiende eeuw een café in Parijs en nam zijn ijsrecepten mee. De Parijzenaren was meteen verkocht. Voltaire, De Balzac en Victor Hugo wijdden er hun literaire talenten aan.

Hoorntje

Het Italiaanse ijs was een groot succes. Tot het begin van de twintigste eeuw werd het voornamelijk in cafés en ijssalons geserveerd. In 1904 werd het ijshoorntje uitgevonden. Overigens niet in Italie, maar in Saint Louis in de Verenigde Staten.

Gelateria

Italianen eten het hele jaar door ijs. Het kleinste dorp heeft op zijn minst één gelateria.

Foto: Pixabay