Olijvenoogst Umbrie van start met 6 weekends feest en events

In Umbrie gaat de olijvenoogst van start en dat wordt gevierd met proeverijen en workshops bij olijfolieproducten en vele dorps- en stadsfeesten rondom de olijfolie, het ‘groene goud’ in de mooiste middeleeuwse plaatsen van de regio waaronder Trevi, Assisi en Orvieto. Frantoi aperti duurt tot 9 december.

Umbrie viert het begin van de olijvenoogst en de eerste persing van de olie met de 15e editie van Frantoi Aperti, een event met proeverijen, tentoonstellingen, workshops, muzikale optredens, theatervoorstellingen en dorpsfeesten. Het event duurt 6 weken lang en wordt op 9 december afgesloten.

Umbrie is een van de belangrijkste olijfolieregio’s van Italie en produceert een kwalitatief hoogwaardigheden die wereldfaam geniet (DOP Umbria). Bovendien heeft de regio enkele van de mooiste middeleeuwse stadjes van het land, kunsthistorische schatten die een suggestief decor vormen voor het sfeervolle event, zoals Castiglione del Lago, Trevi, Assisi, Spello, Spoleto, Campello sul Clitunno, Giano dell’Umbria, Gualdo Cattaneo, Castel Ritaldi, Montecchio, Valtopina, Todi en Orvieto.

Naast de vele ontspannende activiteiten is het mogelijk om deel te nemen aan de olijvenoogst, te helpen bij de persing van de olijfolie en wandelingen te maken door de vaak eeuwenoude olijfboomgaarden onder leiding van de olijfboeren die u alles zullen vertellen over hun vak en hun producten.

Zo vindt in het openingsweekend (3 en 4 november) in Trevi Palazzi & Gusti plaats met olie- en wijnproeverijen en muziek in enkele adellijke palazzi die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Buiten vindt een boerenmarkt plaats.

In Assisi vindt van 1 tot 4 november Unto – Unesco Natura Territorio Olio plaats met verschillende initiatieven gewijs aan het ‘groene goud’ waaronder kookworkshops, wandelingen door het bos van Sint-Franciscus, bezoeken onder begeleiding van een gids aan het Heilige Klooster (Sacro Convento) van Sint-Fransciscus met de mogelijkheid antieke geschriften in te zien over de cultivering van olijven en productie van olijfolie in de kloosters. Bovendien rijdt er een pendelbus tussen de deelnemende olijfolieproducten in en rond Assisi die openstaan voor publiek en waar bezoekers olie kunnen proeven en kopen en vaak ook kunnen eten.

Het volledige programma is te vinden op de website van Frantoi Aperti (Italiaans): www.frantoiaperti.net