Osteria Francescana in Modena is het beste restaurant ter wereld

In een rustig achteraf straatje van Modena ligt het beste restaurant ter wereld. Restaurant Osteria Francescana werd dit jaar de nummer één van The World’s 50 Best Restaurants, de ‘Oscars’ voor restaurants.

Het restaurant vierde vorig jaar zijn 20-jarig bestaan en geldt al enkele jaren als beste restaurant van Italie. Het restaurant wordt geleid door chefkok Massimo Bottura. De 53-jarige kok en eigenaar experimenteerde al die jaren met de traditionele Italiaanse keuken waarmee hij overigens lange tijd niet op de waardering van Italiaanse critici kon rekenen.

Het restaurant bestaat al sinds de jaren vijftig en was toen een taverne met houten tafels en wijn in karaffen waar mannen van de ‘onderklasse’ kwamen kaarten en de gasten goedkoop konden lunchen. In de jaren tachtig veranderde de taverne in een birreria.

Massimo Bottura kocht het bierlokaal in 1995. Hij had was toen na enkele jaren opleiding in New York teruggekeerd naar zijn geboortestad Modea. De stijl van het restaurant is sterk beinvloed door Bottura’s voorlief voor jazz en kunst. In het drie eetzalen hangt een stijlvolle, artistieke sfeer met hedendaagse kunstwerken aan de muren.

Sinds 2011 heeft zijn restaurant drie Michelin-sterren en de hoogste scores in de belangrijkste Italiaanse wijngidsen. Er is keuze uit twee menu’s en gerechten á la carte.

Begin 2016 richtte Bottura Food for Soul op, een non-profit organisatie die de bewustwording wil vergroten van de hoeveelheden voedsel die er dagelijks worden weggegooid terwijl anderen honger lijden. De organisatie doet dit door middel van initiatieven in samenwerking met koks, voedselleveranciers, artiesten, designers en instituties. Zo bereidde Bottura van het overgebleven voedsel van de Expo 2015 in Milaan gerechten voor de ‘armenrefter’ van de Caritas.

Modena ligt in Emilia-Romagna, een van Italie’s meest gerenommeerd gastronomische regio’s. Hier komen onder meer de Parmaham, Parmezaanse kaas, Aceto Balsamico, lasagne, pasta bolognese, mortadella en culatello vandaan.

Osteria Francescana, Via Stella 22, Modena

Foto: franzconde

Eén gedachte over “Osteria Francescana in Modena is het beste restaurant ter wereld

Reacties zijn gesloten.