Wijnoogstfeesten in Mozambano aan het Gardameer in Italie

September is de maand van de wijnoogstfeesten. Het Festa dell’Uva in Mozambano van 16 tot 18 september is een van de sfeervolste wijnfeesten van Lombardije.

Zodra je Mozambano binnenkomt waan je je in het rijke verleden van het dorp dat lange tijd in handen was van de Gonzaga.

Het hele dorp is voor de gelegenheid gehuld in Renaissance-kostuums uit de tijd van de Gonzaga. Het lijkt wel of iedere dorpsbewoner zijn bijdrage levert aan het behouden van de ambachtelijke en gastronomische tradities.

Terwijl de herbergen vol zitten met etende en drinkende mensen, zijn even verderop vrouwen in de weer met het bakken en verkopen van sbrisolona, een koekachtige taart en streekspecialiteit, terwijl ‘middeleeuwse’ hout- en metaalbewerkers enthousiast hun vaardigheden tonen.

Op de hoek van een straat zit een jongen gekleed in een middeleeuws kostuum ingespannen aan een rieten mand te werken. Zijn vader zit naast hem en volgt het werk vanuit zijn ooghoeken. Hij heeft het mandenvlechten als jongetje van zijn vader geleerd en hij leert het vak nu aan zijn zoon. Niet om er zijn brood mee te verdienen, vertelt hij, maar om de tradities te bewaren en de banden met het glorieuze verleden van het dorp.

Natuurlijk ontbreekt ook de wijn niet. Het dorpsplein staat vol met wijnvaten en met mensen die de wijn bekijken, ruiken en proeven. Er wordt druk gediscussieerd over de kwaliteit van de wijnoogst. Kaasboeren bieden Parmigiano Reggiano en Grana Padano aan.

In het kasteel, gelegen op het hoogste punt van het dorp, vinden duels plaats tussen ridders en zitten edelmannen en jonkvrouwen aan aan het banket.

Het hoogtepunt van het feest zijn de avonden, als de fakkels de straatjes verlichten en op suggestieve wijze de gezichten en middeleeuwse gewaden van figuranten schijnen.

Mozambano ligt in de Colline Moreniche del Garda, het heuvelgebied aan de zuidkant van het Gardameer in de provincie Mantua. De streek werd lange tijd geregeerd door de Gonzaga, die naast een voorliefde voor kunst, een passie hadden voor banketten.

Foto: Fiore