Zoete ‘polenta met vogeltjes’ uit Bergamo

Zoete polenta e osei (polenta met vogeltjes) is een specialiteit uit Bergamo met gele suiker en vogeltjes van chocolademarsepein. 

Polenta e osei is een beschermde streekspecialiteit en de productie ervan staat onder controle van een consortium dat de kwaliteit en authenticiteit garandeert.

De zoete vogeltjespolenta is een eeuwenoude variant op het traditionele gerecht dat wel uit echte polenta en echte vogeltjes bestond.

Het ging bij de traditionele echte polenta met vogeltjes om kleine trekvogeltjes met een kleine snavel die in zijn geheel op de polenta werden gelegd en ook in zijn geheel werden gegeten. Tegenwoordig is het vangen van de vogeltjes verboden en is alleen de zoete polenta nog in gebruik.

Polenta e osei is te koop bij banketbakkers in de hele provincie Bergamo. Oorspronkelijk heeft het gerecht de grootte van een taart, maar op plaatsen waar veel toeristen komen, waaronder het vliegveld Orio al Serio, is een mini-variant ter grootte van een gebakje te krijgen.

De taart is gemaakt van twee zachte in de rum taartbodems die zij besmeerd met abrikozenjam en daartussen een vulling van poedersuiker, geklopt eiwit, boter, bloem en cacao. De taart wordt daarna bedekt met een dun vel marsepein en vervolgens bestrooid met gele suiker. Daar bovenop komen ten slotte de met cacao bestrooide marsepeinen vogeltjes.