Trieste: stad van James Joyce, koffie en cultuur

Triest is een van die Italiaanse steden die weinig bekend zijn en toch absoluut een bezoek waard! Triest ligt in het noorden van Italie aan de Adriatische Zee en heeft een levendige cafécultuur, interessante bezienswaardigheden, een gezellige lungomare en vele herinneringen aan schrijver James Joyce.

Triest was in de tijd van het Romeinse Rijk al een belangrijke havenstad en was dat later ook voor de Venetianen en de Habsburgers. Door de geschiedenis en de ligging op maar enkele kilometers van Slovenia heeft de Italiaanse stad sterke Oostenrijkse en Sloveense invloeden die Triest een unieke sfeer geven.

Cafécultuur

De Oostenrijkse invloeden hebben Trieste een echte cafécultuur gegeven. Bars worden alle momenten van de dag bezocht. ‘s Ochtend voor een kopje koffie en vanaf 12.00 uur voor een aperitivo of een glaasje wijn. Er zijn enkele broemde historische café’s zoals Caffé Stella Polare die een bezoekje waard zijn en Illy, vaak gezien als de beste koffie van Italie, komt uit deze stad.

Piazza Unità d’Italia

TriesteHet centrum van de stad ligt om het Piazza Unità d’Italia, het belangrijkste plein van de stad. Dit enorme plein is het grootste plein van Italie met uitzicht de Adriatische Zee. Het plein moest de macht van de havenstad uitdrukken in de tijd dat de stad deel uitmaakte van het Habsburgse Rijk en de enige havenstad van het rijk was. Het werd aangelegd in opdracht van keizerin Maria Theresia van Habsburg. De Oostenrijkse invloeden zijn goed te zien en geven het bijna een Weense sfeer waar je heerlijk zit voor een spritz en een praatje met uitzicht de vuurtoren en de Adriatische Zee.

Cattedrale di San Giusto

De Cattedrale di San Giusto is de belangrijkste kerk van de stad. Deze bijzondere kerk is gebouwd bovenop twee eerdere kerken die op hun beurt waren gebouwd op Romeinse fundamenten. In de veertiende eeuw werden de twee kerken samengevoegd tot de kathedraal. Dit is nog te zien aan de asymmetrische voorgevel en binnen in de kerk aan de verschillende stijlen van het linker- en rechterdeel van het gebouw. In het linkerdeel van de kerk zijn prachtige mozaïeken te zien uit de twaalfde eeuw die kunnen concurreren met de beroemde mozaieken in Ravenna. In het rechterdeel van de kerk is een crypte waar de Bourbons uit Spanje zijn begraven. Op de gevel en de klokkentoren zijn nog Romeinse elementen te zien.

James Joyce

De beroemdste inwoner van Triest was de Ierse schrijver James Joyce. Hij verhuisde in 1905 van Dublin naar Triest samen met het kamermeisje Nora Barnacle die hij enkele maanden eerder had leren kennen. Ze woonden 10 jaar in de stad op acht verschillende adressen. De tijd in Triest was één van de meest productieve periodes uit het leven van Joyce. Terwijl hij in Triest woonde en werkte aan de Berlitz School maakte hij Dubliners af, schreef korte verhalen, publiceerde hij een tweede versie van zijn dichtbundel Chamber Music en begon hij aan het theaterstuk Exiles en aan de zijn beroemdste boek Ulysses. In Triest is een interessant museum te vinden over de schrijver en zijn sporen zijn in de hele stad terug te vinden in de café’s en pubs waar hij vaak kwam.

Borgo Teresiano

TriesteOp de Ponterosso in Via Roma staat een standbeeld van James Joyce. Deze brug staat over het Canal Grande, een lange brede gracht in de wijk Borgo Teresiano. Deze wijk werd in de achttiende eeuw gebouwd door Keizer Karel VI van Habsburg en na zijn dood door Maria Theresa van Habsburg. De wijk lag buiten de stadsmuren maar ligt tegenwoordig in het centrum van Triest. Het Canal Grande was het project van de Venetiaan Matteo Pirona. Aan het kanaal liggen verschillende bezienswaardigheden zoals de kerk van Sant’Antonio Taumaturgo, de naast gelegen Servisch-Orthodoxe kerk en het historische Caffè Stella Polare plaatselijke intellectuelen samenkwamen en waar ook James Joyce regelmatig te vinden was.

Logeren in het huis van James Joyce

Liefhebbers van literatuur en James Joyce voelen zich zeker thuis in het Victoria Hotel Letterario. Dit ‘literatuurhotel’ ligt in een van de gebouwen waar Joyce ooit woonde. Eén van de suites is volledig aan de schrijver gewijd. Er is een leeszaal en kunstwerken die Joyces Ulysses als thema hebben. Het hotel heeft ook een wellness area en ligt op 10 minuten lopen van het Piazza Unità d’Italia.

Castello Miramare

triesteNet buiten het centrum ligt het Castello di Miramare, een van de grootste attracties van Triest. Dit prachtige sprookjesachtige kasteel aan zee werd gebouwd tussen 1855 en 1860 als vakantiehuis voor Maximiliaan van Oostenrijk en Charlotte van Belgie. Maximiliaan heeft het kasteel nooit voltood gezien omdat hij in 1856 keizer van Mexico werd en samen met zijn vrouw Italie verliet. Later heeft keizerin Elisabeth (Sissi) nog in het kasteel gewoond en na haar aartshertog Frans Ferdinand. Sinds 1955 is het museum. Het kasteel ligt in een park van 22 hectare groot en heeft uitzicht op de Adriatische Zee.

Grotta Gigante

Heb je de stad gezien maar ben je nog niet uitgekeken breng dan zeker een bezoek aan de Grotta Gigante. Deze indrukwekkende grot is een van de grootste grotten ter wereld. Ook de Grot van Trebicianois is een bezoek waard. Deze grot bevat een afgrond van een duizelingwekkende 350 meter. Op de bodem stroomt de rivier de Timavo die uitmondt in zee in de buurt van het plaatsje Duino. De Romeinen zagen deze monding als de ingang tot de onderwereld.

De bezienswaardigheden van Triest zijn grotendeels te voet te doen. In de stad staat vaak een harde wind (de Bora) die in de winter ijzig koud kan zijn.

Foto bovenaan pagina: Pixabay
Foto 2: Pixabay
Foto 3: Pixabay
Foto 4: Pixabay