De Cinque Terre in Italie zijn spectaculair!

De Cinque Terre is een van de meest bijzondere gebieden aan de Middellandse Zee. Het beschermde gebied bestaat uit vijf oude visserdorpen met kleurrijke huizen die tegen de steile rotskust zijn aangebouwd en met elkaar zijn verbonden door wandelpaden met spectaculair uitzicht!

De Cinque Terre beslaat de kuststrook tussen Genua en La Spezia en loopt van het dorp Monterosso al Mare via Vernazza, Corniglia en Manarola naar Riomaggiore. Het gebied staat sinds 2007 op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed.

Cinque TerreJe kunt de dorpen het beste met de trein bereiken. Iedere 10-15 minuten rijdt er een trein van Monterosso naar Riomaggiore en terug en deze stopt ook bij de andere drie dorpen. Bovendien is het zicht vanuit de trein op de Middellandse Zee prachtig.

Een andere manier om van het ene naar het andere dorp te komen is via de wandelpaden. Deze bieden nog spectaculairder uitzicht op zee dan de trein en lopen over de hoge rotskusten. Als je niet te lang wil of kan wandelen zijn er ook korte paden die je (een stuk) kunt wandelen.

Een kort maar fantastisch wandelpad is de Via dell’Amore (het Pad van de Liefde). Het pad is enkele jaren afgesloten geweest vanwege werkzaamheden om de veiligheid te garanderen maar is onlangs weer geopend. Het pad begint direct naast het station van Manarola. Het pad is maar 1 kilometer lang en in een half uur te lopen.

De Via dell’Amore maakt deel uit van het Sentiere Azzurro (Blauwe Pad) dat in totaal 12 kilometer lang is en van Riomaggiore naar Monterosso loopt. Het pad van Manarola naar Corniglia is 2,8 kilometer lang (een uur lopen), van Corniglia naar Vernazza 3,5 kilometer (2 uur lopen) en van Vernazza naar Monterosso al Mare 3,8 kilometer (ruim 2 uur lopen).

De dorpen liggen tegen de steile rotskusten. Het meest spectaculaire van de vijf dorpen is Riomaggiore. Het is een wirwar van straatjes, steegjes, trappen, verborgen pleintjes en vele vele panoramapunten. Helemaal beneden aan zee liggen vissersbootjes op de kleine strandjes en duiken toeristen van de rotsen in het heldere zeewater. Auto’s kunnen hier onmogelijk komen.

Alleen Monterosso ligt niet tegen de rotsen en heeft een echt strand en een heel ander maar minstens ze sfeervol centrum. Het is hier iets minder druk (of er iets meer ruimte) en het is gemakkelijker een zitplaats te bemachtigen in een bar of restaurant om wat te eten of te drinken, iets dat in Riomaggiore in het hoogseizoen bijna onmogelijk lijkt.

De dorpen van de Cinque Terre bestaan al minstens sinds de twaalfde eeuw maar volgens de mondelinge overlevering is Riomaggiore al in de achtste eeuw gebouwd door Griekse vluchtelingen die zich hier schuilhielden. In de tijd van de zeevarende Italiaanse Republieken werd er om de dorpen gevochten tussen Genua en Pisa. Uiteindelijk werd de streek ingelijfd bij de Republiek Genua.

Cinque TerreDe Cinque Terre trekken miljoenen toeristen per jaar uit de hele wereld. Deze komen er vooral in het voorjaar en in de zomermaanden. Het kan dan ook heel erg druk zijn in de kleine dorpjes en in de trein die de dorpen met elkaar verbindt. Als je de toeristenmassa’s wilt vermijden kun je beter in het najaar of ‘s winters gaan. De streek heeft een zeer mild klimaat met ‘s winters een gemiddelde temperatuur van 9 graden.

Een leuke plaats om te overnachten is Levanto. Dit dorp valt net buiten de Cinque Terre. Vanuit Levanto kun je de trein nemen naar Monterosso. Levanto heeft een klein centrum met vele restaurants, bars en winkeltjes. Er is een zandstrand en ‘s avonds staan er op de boulevard kraampjes. Ook is er een groot zwembad. Er komen hier vooral Italiaanse toeristen en het is een stuk minder duur en druk dna de dorpen die wel binnen de Cinque Terre vallen.

Een leuk hotel in Levanto is Hotel Carla. Dit hotel is iets hoger gelegen op 5 minuten lopen van het centrum en het strand en 10 minuten lopen van het station. De kamers zijn wat aan de kleine kant maar hebben een prima ligging en een prima ontbijt is ook inbegrepen. En ook erg leuk is dat je er fietsen kan lenen om door een ongebruikte spoortunnel naar het volgende strandje in Bonassola te fiesten.

En ook nog een restauranttip: de visgerechten van Osteria Tumelin zijn fantastisch! Wel even reserveren want het terras zit er snel vol.

Foto begin pagina: Pixabay
Foto 2: Fiore
Foto 3: Fiore