Turijn is dé stad voor museumliefhebbers

Hou je van musea? Dan moet je dit najaar in Turijn zijn! Daar liggen 3 van de 10 musea die dit jaar zijn uitgeroepen tot de beste musea van Italie.

Turijn is na Milaan de grootste stad van Noord-Italie en heeft een lange en interessante geschiedenis. De stad ontstond al in de Romeinse tijd als militaire nederzetting maar werd pas belangrijk toen de Savoia’s er in de zestiende eeuw de hoofdstad van hun hertogdom van maakte. In de negentiende eeuw werd Turijn de eerste hoofdstad van het Koninkrijk Italie. In 1899 richtte de familie Agnelli het autobedrijf FIAT op en de gebroeders Lumière gaven er de eerste Italiaanse filmvoorstellingen.

Die laatste gebeurtenissen, Fiat en de gebroeders Lumière, hebben Turijn twee prachtige musea opgeleverd die behoren tot de top-10 musea van Italie. Het derde museum is het Museo Egizio (Egypte Museum).

Het Museo Egizio is het grootste museum over het oude Egypte ter wereld na Cairo. Het bestaat al bijna 200 jaar en was het eerste museum ter wereld dat gewijd was aan de Egyptenaren. Het is tussen 2011 en 2015 gerestaureerd en uitgebreid en sinds de heropening één van de belangrijkste musea van Italie, Europa en de wereld.

Het museum heeft ruim 37000 stukken van de paleolithische tot de koptische tijd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de tombe van Kha en Merit, de tempel van Ellesija, de Koninklijke Canon, de Isis Mensa, het relief van Djoser, de standbeelden van Iside en Sekhmet en van Ramses II, de papyrus van de goudmijnen en de tombe van Maia.

Het Museo nazionale del Cinema is een van de grootste filmmusea van Europa met een oppervlakte van 35000 en 5 verdiepingen. Het is gevestigd in de Mole Antonelliana, de toren die symbool staat voor de stad Turijn en die je vanuit bijna de hele stad ziet liggen.

Het museum laat de geschiedenis van de film zien van de magische lantaarns tot de moderne filmtechnieken. Er zijn vele oude films te zien films en in de hal van de Mole is er aandacht voor verschillende filmgenres. Ook is er speciale ruimte ingericht over de diverse beroepen die betrokken zijn bij het realiseren van een film. Het museum heeft een enorme collectie van filmposters, films en boeken met onder meer 80000 foto’s, 300000 posters, 12000 films en 26000 boeken. Overigens verhuisde de Italiaanse filmindustrie al in de jaren veertig van Turijn naar Rome.

Het Museo Nazionale dell’Automobile di Torino (MAUTO) staat bekend als een van de oudste en belangrijkste musea ter wereld op het gebied van auto’s. Het museum bestaat al sinds 1932 en sinds 1960 bevindt het zich in het moderne gebouw vlakbij de Lingotto, de voormalige fabriek van Fiat met het testcircuit boven op het dak. Er zijn meer dan 200 auto’s te zien van 80 merken waaronder de eerste Italiaanse auto’s, een Bernardi en een Fiat uit het einde van de negentiende eeuw, een Rolls Royce Silver Ghost uit 1914 en raceauto’s van Ferrari en Alfa Romeo.

De top-10 werd samengesteld op basis van beoordelingen op TripAdvisor en naast de 3 musea in Turijn staan er ook musea op in Florence, Rome, Venetie en Napels. Dit is de volledige top-10:

1. Museo Egizio, Turijn
2. Galleria degli Uffizi, Florence
3. Galleria dell’Accademia, Florence
4. Galleria Borghese, Rome
5. Musei Vaticani, Rome (Vaticaanstad)
6. Castel Sant’Angelo, Rome
7. Museo nazionale del Cinema, Turijn
8. Collezione Peggy Guggenheim, Venetie
9. Museo Nazionale dell’Automobile, Turijn
10. Museo archeologico nazionale, Napels

Foto: Pixabay