Parma: Verdi, Correggio en sfeervolle pleinen

Parma is de stad van Verdi, Correggio en de wereldberoemde Parmezaanse gastronomie, maar is ook een stad van prachtige pleinen, sfeervolle terrasjes en gezellige parken waar je heerlijk van de Italiaanse lentezon kunt genieten.

Parma is een prachtige stad in Noord-Italie in de regio Emilia-Romagna. De stad stond vorig jaar in de Engelse krant The Telegraph op de vierde plaats van beste steden ter wereld met de hoogste levenskwaliteit. De stad heeft prachtige monumenten, mooie parken en heerlijk eten. In april heeft de stad en gemiddelde maximum temperatuur van 18 graden en in mei van bijna 23 graden! Het is een ideale bestemming voor een korte stedentrip.

Parma was lange tijd de hoofdstad van het hertogdom Parma en Piacenza (1545-1859) dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Nederlanden door onder andere Margaretha van Parma en Alexander Farnese.

Tegenwoordig is de staat de stad bekend als dé stad van muziek en kunst. Vele beroemde componisten, musici en artiesten komen uit Parma waaronder Verdi, Paganini, Toscanini, Correggio en Bertolucci. Elk jaar vindt in het najaar het Festival Verdiano plaats dat geheel is gewijd aan de wereldberoemde opera’s van componist Giuseppe Verdi. Voor liefhebbers van de dichtkunst is ook het ParmaPoesiaFestival een bezoek waard waaraan gerenomeerde dichters uit binnen- en buitenland deelnemen.

Toch is de stad vooral beroemd om zijn Parmigiano-reggiano (Parmezaanse kaas), Prosciutto di Parma (rauwe ham uit Parma), Culatello di Zibello (ham) en Lambrusco (mousserende wijn) die wereldwijde faam genieten.

Foto’s: Fleur de Ron