Sicilie: de vulkaan Etna bezoeken is spannend en onvergetelijk

Een bezoek aan de Etna op Sicilie is iets dat je niet snel zult vergeten. Het maanlandschap van zwarte as, vulkanische rotsen en lavastromen is even mooi als grimmig, spannend en indrukwekkend.

Sicilie is een eiland vol natuurschoon maar het meest indrukwekkend is wel de Etna, de vulkaan aan de oostkust van het eiland. De vulkaan laat regelmatig van zich laten horen en barst sinds 2001 elk jaar wel een keer uit.

Lavastromen

Doordat de Etna geen explosieve uitbarstingen kent maar vooral langzame lavastromen is een bezoek zeer veilig. De lava (van veilige afstand) voorbij zien stromen is een unieke ervaring. En vanaf de top heb je adembenemend uitzicht over bijna heel Sicilie. De Etna is dan ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sicilie.

Actieve vulkaan

Na de Stromboli (ook in Italie) is de Etna de meest actieve vulkaan van Europa. Check daarom wel altijd even van tevoren of een bezoek mogelijk is: soms is de toegang tot de Etna om veiligheidsredenen afgesloten.

3350 meter hoog

Je kunt de Etna het hele jaar door bezoeken. Hoewel het grootste deel van het jaar aangenaam en de zomer heet is op Sicilie kan het op de top van de Etna erg koud zijn. Met 3350 meter is het is de hoogste berg van Sicilie en ook ‘s zomers is het goed idee warme kleding mee te nemen. Daarnaast is bedekkkende kleding raadzaam tegen de felle zon maar ook tegen eventueel rondwaaiend as als het waait op de berg.

Griekse en Romeinse legendes

De Etna ontstond 35000 jaar geleden en de eerste uitbarsting vond plaats rond 1500 voor Christus. De oude Grieken en Romeinen hadden verschillende legendes die natuurverschijnselen rond de vulkaan die zij niet konden begrijpen moesten verklaren. Zo was de vulkaan de thuisbasis van het één-ogige monster Cyclops en de reus Typhon uit de Griekse mythologie, maar ook van Vulcanus, de Romeinse god van het vuur.

Etna Regionaal Park

De Etna ligt in het Parco Regionale dell’Etna. Ook als je niet helemaal naar de top wilt is dit een prachtig natuurgebied van 600 vierkante kilometer groot. Het heeft een bijzonder en gevarieerd landschap bestaande uit kraters en opgedroogde lava gecombineerd met wijngaarden, olijfbomen, kastanjebomen en middeleeuwse stadjes aan de voet. Van november tot maart kun je er trouwens ook skien. Er zijn drie skigebieden met skiliften en restaurants.

Wijn Etna DOC

De as maakt de grond rond de vulkaan zeer vruchtbaar en er worden dan ook onder meer olijven, wijndruiven, fruit, kastanjes en hazelnoten op verbouwd. De wijnen die van de druiven gemaakt worden zijn van uitstekende kwaliteit. Als je van wijn houdt proef dan zeker een Etna DOC.

Catania

Als je de Etna bezoekt, ga dan ook zeker even naar de stad Catania aan de voet van de vulkaan. Dit is een prachtige Barok-stad aan zee waar de mensen al eeuwenlang leven met de lavaspuwende kraters in het zicht.

Foto bovenaan pagina: isabella (CC)