Toscaanse wijnen: Chianti of Brunello di Montalcino?

In Toscane worden enkele van bekendste Italiaanse rode wijnen geproduceerd. Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn wereldberoemde Toscaanse wijnen. Al in de tijd van de Etrusken werd er in Toscane wijn geproduceerd met dezelfde druivensoorten als nu. 

Toscaanse wijnen zijn hoofdzakelijk gemaakt van twee druivensoorten: trebbiano en sangiovese. Trebbiano wordt gebruikt voor witte wijn, sangiovese voor rode wijn. Van beide druivensoorten wordt gezegd dat deze al door de Etrusken verbouwd werden. In ieder geval groeien de trebbiano en sangiovese al zo lang in Toscane dat er in de loop van de tijd variaties zijn ontstaan waardoor nu elke provincie zijn eigen  karakteristieke Toscaanse wijn maakt. Deze variaties kregen namen als prugnolo en brunello maar zijn in feite varianten op de sangiovese druiven.

Chianti

De Toscaanse wijn Chianti (Chianti Classico)  kreeg vooral bekendheid in de jaren zestig en zeventig door de opvallende mandflessen die veelvuldig te zien waren in films die zich in Italie afspeelden. Deze Toscaanse wijn was destijds echter van slechte kwaliteit. Door zware tijden halverwege de vorige eeuw waren Toscaanse wijnboeren zich in eerste instantie gaan richten op kwantiteit en minder op kwaliteit. Dit veranderde in de loop van de jaren tachtig en negentig toen wijnboeren zich weer voor de oorspronkelijke kwaliteit van de Toscaanse wijnen gingen interesseren. Sinds het einde van de jaren negentig staat de Toscaanse wijn Chianti wereldwijd weer op de kaart van als kwaliteitswijnen.Chianti is een droge wijn met een middelmatige body.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is één van de beste Toscaanse wijnen. Deze wijn wordt iets verder naar het zuiden van Toscane verbouwd waar het klimaat net iets warmer is dan in de noordelijker gelegen wijnstreek Chianti. De Toscaanse wijn Brunello di Montalcino is een donkere wijn met een intense smaak. De wijn is pas 4 jaar na productie klaar om de markt op te gaan (de Rosso di Montalcino is een jongere wijn uit dezelfde streek). Een Brunello is altijd een goede keuze voor wie op zoek is naar een Toscaanse kwaliteitswijn.

Vino Nobile di Montepulciano

De Toscaanse wijn Vino Nobile di Montepulciano wordt geproduceerd rond het stadje Montepulciano dat halverwege de Brunello- en Chianti-streek ligt. Deze wijn heeft in de jaren zestig ook zware tijden gekend maar dit is minder ten koste van de kwaliteit gegaan dan bij de Chianti. Vino Nobile di Montepulciano is minder zuur dan Chianti en ronder dan Brunello.

Super-Tuscans: De super-Tuscans worden vooral geproduceerd in de streek Maremma in het westen van Toscane aan de Toscaanse kust. In deze wijnen wordt de sangiovese gemengd met andere internationale druivensoorten. Het waren aanvankelijk tafelwijnen met weinig pretenties maar al snel werden deze wijnen hoger gewaardeerd dan de Toscaanse DOC en DOCG wijnen. Omdat voor de productie van deze Toscaanse wijnen verschillende druivensoorten van buiten Toscane worden gebruikt worden deze niet altijd als ‘echt’ Toscaans gezien.

Vernaccia di San Gimignano

Witte wijnen uit Toscane hebben minder faam. Een bekendere witte DOC wijn is de Vernaccia di San Gimignano, een lichte wijn uit het stadje San Gimignano in Toscane.

Foto: Pixabay