Pistoia: Toscaanse parel zonder de massa’s toeristen

De kleine Toscaanse stad Pistoia is Culturele Hoofdstad van 2017. De stad ligt in het noorden van Toscane en wordt ook wel eens vergeleken met Florence maar dan in het klein en zonder de massa’s toeristen.

Pistoia is een van de weinige steden in Toscane die ‘s zomers niet wordt overspoeld door toeristen. Het centrum is overdag zelfs wel eens heerlijk rustig en ‘s avonds gemoedelijk en gezellig met sfeervolle restaurants, barretjes, wijnbars, birrerie en gezellige terrasjes.

De reden dat de grote aantallen toeristen hier wegblijven is waarschijnlijk dat de stad het kleinere, relatief onbekende zusje is van de nabijgelegen steden Florence en Pisa. Een andere reden is moeilijk te bedenken want de vele monumenten uit de tijd van de Italiaanse Renaissance zijn in deze prachtige stad perfect bewaard gebleven.

pistoiaHet Piazza del Duomo is het grootste en interessantste plein van de stad. Op deze plek bloeide aanvankelijk een Romeins forum dat later een middeleeuwse markt werd en vervolgens het politieke hart van een rijke Renaissance stad. Het plein is weinig veranderd sinds die tijd van De Medici, Dante en Macchiavelli.

Aan de ene kant van het plein staat het Palazzo Comunale (stadhuis), aan de andere kant het bisschoppelijk paleis met de prachtige marmeren doopkapel en midden op het plein de klokkentoren die in de twaalfde eeuw werd gebouwd en geldt als een van de mooiste van Italie. Vanaf de 67 meterhoge toren (200 treden) heb je prachtig uitzicht op het plein, de stad en uitlopers van de Apennijnen.

pistoiaHet sfeervolste plein van de stad het Piazza della Sala. ‘La Sala’ (de woonkamer) is waar de inwoners van de stad samenkomen met vrienden voor een aperitivo in een van de wijnbars, birrerie en bij mooi weer op de terrassen.

Het is een van de oudste pleinen van de stad en al sinds de elfde eeuw doet het plein dienst als marktplein. Nu negen eeuwan later staan er nog van maandag tot en met zaterdag marktkraampjes met verse groenten, fruit, bloemen en kruiden.

Een ander plein dat een bezoek waard is het Piazza Papa Giovanni XXIII. Hier ligt het Ospedale del Ceppo, het oude ziekenhuis van de stad dat in de dertiende eeuw werd gebouwd en tot 2013 dienst deed als ziekenhuis. Het heeft een prachtige gevel met kleurrijk beschilderd terracotta.

pistoia_sotterranea_04_antico_frantoioMaar nog interessanter is de ondergrondse tour in het oude ziekenhuis door de dertiende eeuwse gangen waar ooit de Zwart Dood rondwaarde. In de ondergrondse gangen en ruimtes zie je de verschillende lagen van de stad zoals deze zich door de tijd heen ontwikkelde, maar ook een middeleeuwse wasserette, oliemolen en graanmolen en chirurgische instrumenten.

Liefhebbers van moderne kunst moeten in het Palazzo del Tau zijn. Hier zijn de modernistische beeldhouwwerken van Marino Marini te zien. Veel van de beelden laten een paard en zijn ruiter zien die strijdend en samenwerkend evolueren en een weerspiegeling zijn van de veranderingen die de wereld in de eerste helft van de twintigste eeuw onderging.

pistoiaIn de tweede week van juli worden de pleinen van Pistaio het decor voor Pistoia Blues, een van de vijf belangrijkste bluesfestivals van Europa. Bekende artiesten uit de hele wereld hebben hier al op de podia gestaan onder wie Frank Zappa, B.B. King, Deep Purple, Dream Theater, Muddy Waters, Bob Dylan, Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, Lou Reed e Canned Heat, Carlos Santana, Steve Vai, Joe Satriani, Ray Charles, Patti Smith, Joe Cocker, Robert Plant, The Doors, Chickenfoot, Joss Stone, PFM, Porcupine Tree, Gamma Ray, Anathema, David Bowie and Skunk Anansie.

Foto 1: Puybrun
Foto 2, 3 en 5: Franklin Heijnen