Verona: sfeervolle stad met vele bezienswaardigheden

Verona is een van de mooiste en meest romantische steden in het noorden van Italie. Het heeft een prachtig sfeervol centrum met vele bezienswaardigheden. Deze mag je zeker niet missen.

Piazza delle Erbe

Het Piazza delle Erbe is een van de mooiste pleinen van Italie. Hier lag ooit het Forum Romanum van de stad maar het plein is nu omzoomd door prachtige palazzi uit de Italiaanse Renaissance. Overdag vindt er een markt plaats die tegen etenstijd plaats maakt voor mensen die na hun werk samenkomen voor een aperitivo in de bars en op de terrasjes.

Arche Scaligeri

Vijf gotische grafmonumenten van leden van de familie Della Scala die vab 1262 tot 1382 over Verona en een groot deel van Noord-Italie heerste.

De Arena

Deze Romeinse arena werd gebouwd in de 1ste eeuw na Christus is de op twee na grootste arena ter wereld die bewaard gebleven. De arena heeft een perfecte akoestiek en wordt nu idere zomer gebruikt voor het Operafestival Verona. De beroemdste klassieke opera’s worden er dan opgevoerd en het is absoluut een aanrader om hier eens naartoe te gaan. Er kunnen 20000 mensen in de arena waarvan het grootste deel op de (harde) stenen trappen zit. Vergeet niet een kussentje mee te nemen!

Basilica di San Zeno Maggiore

Deze prachtige kerk dateert is vooral bijzondere om de bronzen deuren uit de 11e eeuw met afbeeldingen uit de Bijbel. Binnen zijn er fresco’s te zien uit de 13e en 14e eeuw en het altaarstuk is van Andrea Mantegna. De kerk is gewijd aan Zeno, de beschermheilige van Verona.

De Dom

De Duomo (of Cattedrale di Santa Maria Matricolare) is de belangrijkste kathedraal van de stad. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw en huist een schilderij van de Italiaanse meester Titiaan.

Castelvecchio

Het Castelvecchio is een veertiende eeuws fort en één van de meest imposantste gebouwen van de stad. Het fort bestaat uit vier gebouwen en zeven torens die nu een museum herbergen met schilderijen onder meer Mantegna, Bellini en Pisanello maar beeldhouwwerken, munten en andere bijzondere objecten. Hou je van kastelen, ga dan ook eens naar het Castel San Pietro op de gelijknamige heuvel met adembenemend uitzicht op de oude stad.

Huis van Julia

Shakespeares heeft Verona nooit bezocht maar zijn verhaal Romeo en Julia speelt zich hier af. Het personage van Julia is gebaseerd op een vrouw die echt bestaan heeft en in Via Capello woonde. Dit huis staat er nog en wordt nu bezocht door toeristen uit de hele wereld. Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van Julia. Het balkonnetje is overigens pas in de jaren 30 aan het huis toegevoegd.

Porta Borsari

Deze oude poort maakte deel uit van de Romeinse stadmuren en markeerde de zuidelijke ingang waardoor bezoekers vanaf de Via Postumia naar het forum romanum liepen waar nu het Piazza delle Erbe ligt.

Foto: Pixabay