Wijn en asperges in Zuid-Tirol voor de culinaire liefhebber

In april ontpopt Zuid-Tirol zich tot een paradijs voor liefhebbers van het witte goud: asperges.

Aan het begin van de lente breekt Zuid-Tirol (Alto Adige/Süd-Tirol) het aspergeseizoen aan. Deze Noord-Italiaanse regio heeft een eeuwenoude aspergetraditie en een eigen plaatselijke aspergesoort, de ‘Margarete’. De asperges zijn vooral te vinden in en rond de dorpen Terlano/Terlan, Vilpiano en Settequerce/Siebeneich.

Aan het eind van de 19e eeuw was Terlano al een populaire bestemming voor liefhebbers van Margarete asperges uit Bolzano/Bozen. Maar inmiddels weet iedereen deze regio te vinden voor de delicatesse. Tijdens Terlano’s traditionele aspergeseizoen creëren de deelnemende restaurants gerechten met de Margarete asperges als middelpunt. In Terlano worden asperges en wijn in één adem genoemd en dus worden bij de gerechten speciale frisse aspergewijnen geschonken, geproduceerd door de lokale wijnbrouwerij Kellerei Terlano.

Ook restaurants in Vilpiano en Settequerce staan in de startblokken om de bezoekers te verwelkomen voor klassieke maar ook creatieve aspergegerechten. Asperges met ham, gekookte aardappels en de lokale Bozener saus gecombineerd met een Terlan aspergewijn is een voorbeeld van een klassiek, regionaal gerecht.

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. Dit stukje Italië is uniek vanwege haar Alpiene tradities gecombineerd met Italiaanse charme. De rijke cultuur, gastronomie en het veelzijdige landschap maken Zuid-Tirol uitzonderlijk. De Dolomieten zijn vanwege hun bijzondere schoonheid door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In Zuid-Tirol schijnt gemiddeld 300 dagen per jaar de zon!