Conca dei Marini: authentiek vissersdorp aan de Amalfikust

Conca dei Marini ligt aan de wereldberoemde Amalfikust en staat op de UNESCO erfgoedlijst. Als je het leuk vind iets van het authentieke dorpsleven te zien is de eerste week van augustus een aanrader om het dorp te bezoeken. Er vindt dan een eeuwenoude processie over zee plaats en de Sagra della Sfogliatella Santarosa, een event dat in het teken staat van de streeklekkernij Sfogliatelle Santarosa en de plaatselijke gastronomie.

In Conca dei Marini wonen slechts enkele honderden mensen in de witte huisjes langs de kliffen van de Amalfikust. Het dorpje ligt aan een klein baaitje en heeft een millenia-oude geschiedenis als vissersdorp. Ook nu nog komen hier de vissersboten aan land met hoofdzakelijk tonijn.

Processie

Het dorp heeft een prachtig kapelletje dat is gewijd aan de Madonna della Neve en ieder jaar op 5 augustus vindt er nog steeds een bijzondere processie over zee plaats om deze heilige te eren. In het kapelletje is een relief te zien van de Madonna met Kind.

Grotta dello Smeraldo

conca dei mariniAan de rand van het dorp ligt de indrukwekkende Grotta dello Smeraldo, een grot die deels in zee ligt. De grot is 45 x 32 meter groot en 24 meter hoog. De grot ontleent zijn naam aan het groenachtige licht in het water dat het een heel bijzondere sfeer geeft. Op de bodem van de grot – onder water – staat sinds 1956 een kerststal met keramieke beelden. Elk jaar rond kerst leggen duikers bloemen aan de voeten van het kindje Jezus. De grot is bereiken via zee of een lift vanaf de Strada Statale 163 (SS 163).

Torre del Capo di Conca

Een andere bezienswaardigheid is de Torre del Capo di Conca. Deze zestiende eeuwse toren ligt op een rots die ver uitsteekt in zee en prachtig uitzicht biedt. De uitkijktoren werd gebouwd om zich te verdedigen tegen de Turken en toen de Turken waren verslagen werd de toren tot 1949 gebruikt als begraafplaats. Nu huist de toren een museum.

Jackie Kennedy en Prinses Margaret

In de jaren zestig werd de schoonheid van het dorp bekend en brachten vele beroemdheden een bezoek onder wie prinses Margaret, dochter van koningin Elisabeth en Jackie Kennedy.

Sagra della Sfogliatella Santarosa

Op 2 augustus vindt in het dorp jaarlijks de Sagra della Sfogliatella Santarosa plaats. Dit event draait helemaal om de lokale lekkernij (de Sfogliatella Santarosa) die al sinds 1700 worden gemaakt door de nonnen van het klooster Santa Rosa da Lima en waarvan het recept lange tijd geheim was. Naast het proeven van sfogliatelle is er ook aandacht voor andere specialiteiten uit de lokale keuken.

Festa del Mare

Ben je in juli is het dorp bezoek dan zeker ook het Festa del Mare (Feest van de Zee) op 23 juli 23 luglio). Dit dorpsfeest staat in het teken van de vis om de gevallen in zee te eren.

Mooiste stranden

Het strand van Conca dei Marini werd in 2003 uitgeroepen tot een van de 11 mooiste stranden van Italie.

Foto’s: Mess (CC BY-SA 3.0)